2024-06-22
A început construcția celui mai lung tunel rutier și feroviar subacvatic din lume
Danemarca și Germania sunt cu un pas mai aproape de a fi legate prin cel mai lung tunel rutier și feroviar subacvatic din lume. Regele danez Frederik al X-lea a inaugurat primul element al unui viitor tunel de 18 kilometri pe sub Marea Baltică. Acesta va lega sudul Danemarcei de nordul Germaniei și va contribui la tranziția ecologică a sectorului transporturilor.
Legătura Fehmarnbelt, care se preconizează că va fi inaugurată în 2029, va reduce, de asemenea, durata călătoriei de la 45 de minute, cât durează în prezent traversarea cu feribotul, la doar șapte minute cu trenul. Aceasta va lega Roedby din partea daneză de Puttgarten din Germania, cu conexiuni rutiere și feroviare către Europa Centrală și țările nordice. Frederik a dezvelit o placă la intrarea în prima secțiune de 217 metri a tunelului, care va fi scufundată într-un șanț pe fundul mării pe partea daneză în cursul acestui an. El a aruncat o monedă la efigia sa într-o capsulă a timpului care conține obiecte donate de cei care au construit elementele de beton.

Ilustrație: Facebook
Sund & Baelt, compania care construiește legătura Fehmarn, susține că acesta va fi cel mai lung tunel submersibil. Acesta va include, de asemenea, o cale ferată electrificată. Se preconizează că mașinile vor putea traversa Marea Baltică în 10 minute pe cele patru benzi, iar trenurile vor putea face acest lucru în șapte minute. În 2011, s-a decis ca o legătură între insula Lolland din sudul Danemarcei și insula Fehmarn din nordul Germaniei să fie construită sub forma unui tunel submersibil. Lucrările pe partea daneză au fost date în folosință în iulie 2022, iar pe partea germană exact un an mai târziu.

Ilustrație: Facebook
Tunelul va fi format din 89 de elemente din beton care sunt construite într-o instalație specială din Roedbyhavn, pe Lolland, supranumit cel mai mare șantier de construcții din Europa de Nord. În luna mai, a fost turnat primul dintre elemente. Legătura Fehmarn va costa 55,1 miliarde de coroane (4,8 miliarde de euro).
Guvernul danez va decide ulterior taxa de trecere pentru tunel.
În ultimii ani, Danemarca a construit legături rutiere și feroviare cu Suedia vecină și între două insule daneze importante. În anul 2000, un pod și un tunel peste strâmtoarea Oresund a legat Copenhaga de Malmo, al treilea oraș ca mărime din Suedia, iar în 1998, traficul rutier a fost deschis între insulele Funen, unde se află Odense - al treilea oraș ca mărime din Danemarca - și Zealand, unde se află Copenhaga. Traficul feroviar a început cu un an mai devreme.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!