Crăciunul pe caniculă: ce se pune pe masa festivă în Brazilia?
Chiar dacă nu există zăpadă, Crăciunul este în continuare cea mai importantă sărbătoare din America de Sud.
Crăciunul în emisfera sudică, inclusiv în Brazilia, este foarte diferit de cel din Europa: vara începe în decembrie, iar iarna durează din iunie până în august. Cu toate acestea, Crăciunul este sărbătorit și la tropice, unde o cină copioasă în familie și slujba de la miezul nopții reprezintă o parte importantă a festivității. Iată care sunt cele mai populare preparate de pe o masă festivă braziliană.
Salpicão
Foto: Instagram
Salpicão a fost adus în Brazilia de portughezii care au colonizat țara timp de patru secole, dar modul de preparare s-a schimbat considerabil în America de Sud. Această salată de legume și fructe conține pui mărunțit respectiv multă maioneză și piper.
Leitão a Pururuca
Foto: Instagram
Un preparat brazilian cu un trecut colonial care face parte din mesele festive de secole. Deși există numeroase variante ale acestui fel de mâncare tradițional, toate variantele au la bază un porc întreg ținut într-o baie de vin și apoi copt lent, ore în șir. Când este gata, carnea trebuie să fie fragedă, iar pielea crocantă - aceasta din urmă se numește torresmo, în Brazilia.
Farofa Natalina
Foto: PxHere
Farofa este de departe unul dintre cele mai populare feluri de mâncare braziliene de Crăciun, cu un amestec de ceapă prăjită în unt, combinat cu banane și carne (de deiverse feluri, cum ar fi șuncă, cârnați sau carne de vită) asezonat cu ardei, alune și stafide, apoi acoperit cu făină de tapioca prăjită.
Panettone
Foto: Shutterstock
Multă vreme, această ”pâine” dulce tradițională braziliană a fost doar un fel de mâncare de Crăciun, dar în prezent popularitatea sa face ca ea să fie disponibilă pe tot parcursul anului. De altfel, da, este versiunea sud-americană a desertului de origine italiană.
Pavê
Foto: Shutterstock
Un alt produs de patiserie brazilian, care nu poate lipsi de la mesele de familie de Crăciun. Această prăjitură asemănătoare cu tiramisu, este formată din straturi de biscuiți cu cremă de ciocolată și cremă dulce între ele.