Iată cum ar putea arăta sejurul tău la un hotel în Europa în 2024
Industria hotelieră încearcă să investească mai mult în servicii și oportunități noi.

După ce au fost lovite în timpul pandemiei, hotelurile și unitățile de cazare turistică au constatat în sfârșit că numărul de oaspeți și veniturile iau o turnură ascendentă. Conform EuroNews, un raport anual al site-ului de rezervări Booking.com a constatat că hotelierii europeni consideră că vara anului 2023 a fost un succes. De asemenea, ei se așteaptă ca situația lor economică să evolueze pozitiv în următoarele 6 luni. Raportul a analizat subiecte precum sustenabilitatea, alimentele de proveniență regională și utilizarea inteligenței artificiale.
Investiții în sustenabilitate
De la o explozie a trenurilor cu vagon de dormit până la taxele turistice pentru protejarea mediului, industria turismului face presiuni pentru a deveni mai ecologică. Sondajul realizat de Booking.com a arătat că mediul înconjurător este, de asemenea, o prioritate pentru hotelurile din Austria și Germania. Puțin peste 75% dintre hotelurile austriece și 63% dintre cele din Germania și-au exprimat interesul pentru produse și servicii sustenabile. Cu toate acestea, interesul nu a fost împărtășit de alte națiuni, ceea ce a dus media UE la mai puțin de 50 %. În general, hotelurile europene au fost mai interesate să investească în eficiența energetică și în reducerea deșeurilor, în special având în vedere creșterea costurilor energiei din acest an.
Mai multe opțiuni de mâncare vegetariană
Foto: Shutterstock
În perspectiva anului 2024, hotelurile se concentrează pe alinierea ofertelor lor de mâncare la tendințele consumatorilor. Potrivit raportului, hotelierii au observat o creștere a numărului de clienți care doresc opțiuni de mâncare sustenabilă și de proveniență regională. Aproape două treimi dintre cei intervievați au declarat că este important să aibă opțiuni vegetariene și vegane, 54% dintre ei oferind ambele opțiuni în proprietățile lor.
Călătorii tineri
Călătorii din generația Z ar putea dori să se intereseze anul viitor de cazarea în Grecia, Franța și Austria, unde hotelurile speră în mod conștient să atragă oaspeți mai tineri. Interesul a fost mai scăzut în țările nordice, Italia și Spania. În Germania, cel mai mare accent a fost pus pe atragerea călătorilor interni. Pe întreg continentul, hotelurile caută să primească mai multe familii, media UE fiind de 56%.
AI – doar marginal
Foto: Shutterstock
Inteligența artificială a fost un subiect fierbinte în domeniul călătoriilor în acest an, călătorii încercând ChatGPT pentru a-și planifica călătoriile și a compara prețurile zborurilor. Dar hype-ul în jurul AI pentru hotelieri este în scădere. Numărul hotelurilor care folosesc inteligența artificială a crescut doar marginal față de anul trecut, iar 7 din 10 hotelieri spun că nu intenționează să o folosească în viitor. În cazul celor care și-au exprimat interesul de a utiliza AI, chatbot-urile pentru clienți și prețurile dinamice au fost cele mai populare instrumente pe care intenționează să le implementeze.
Mai multe experiențe locale
Sondajul a constatat că cel mai mare interes în ultimele șase luni a fost acela de a oferi mai multe experiențe locale pentru oaspeți. Peste 60% dintre hotelierii din Austria, țările nordice, Italia, Portugalia, Grecia și Franța au marcat acest lucru ca fiind o prioritate.