Iată cât de drastic se va schimba turismul în 20 de ani – criza climatică nu este viitorul, ci prezentul!
Tiparele actuale de călătorie s-ar putea schimba complet dacă nu se face nicio schimbare.

Potrivit unui studiu recent realizat de compania Intrepid Travel și de firma de cercetare The Future Laboratory, dacă modelele moderne actuale de călătorie nu se schimbă, turismul, așa cum îl știm astăzi, ar putea dispărea până în 2040 - deoarece tendințele negative schimbă radical ce și când vizităm.
Maldive
Foto: Shutterstock
„În prezent, una dintre problemele turismului este că nu e deloc regenerativ”, a declarat Darrel Wade, președintele Intrepid Travel, care a prezentat rezultatele. Potrivit studiului, criza climatică va face ca temperaturile să continue să crească în locuri care sunt deja calde, forțându-i pe viitorii călători să viziteze destinații cu un climat mai răcoros.Belgia, Slovenia și Polonia, de exemplu, vor prelua "rolul" celor din Mallorca și Grecia.
Acestea din urmă, potrivit cercetării, vor deveni prea calde pentru a mai fi destinații populare. În plus, am putea spune literalmente adio unor destinații populare precum Maldive, care vor dispărea de pe fața pământului în mai puțin de 20 de ani din cauza creșterii nivelului mării. Destinațiile de iarnă, cum ar fi Laponia din Finlanda, vor avea dificultăți în a menține zăpada, iar sezonul de schi ar putea fi mult mai scurt.
Foto: Shutterstock
Cercetarea a enumerat și posibile soluții.
- Mai degrabă decât să se concentreze pe o anumită destinație sau pe anumite hoteluri, turiștii "trebuie să se orienteze către vacanțe experiențiale și centrate pe oameni". Acest lucru ar plasa relațiile umane în centru, ceea ce ar duce la o abordare mai incluzivă și mai empatică, care ar putea aduce, în cele din urmă, o schimbare socială amplă.
- Guvernele ar avea datoria de a se asigura că banii cheltuiți de turiști sunt reinvestiți în economiile locale. Acest lucru ar "crea o relație mai echitabilă și mai durabilă între rezidenții destinațiilor și vizitatori".
- Cercetarea sugerează că schimbarea ecologică este esențială și în industria hotelieră, iar furnizorii tradiționali de cazare ar trebui să caute soluții care să se concentreze atât pe sustenabilitate, cât și pe comunitățile locale.
- De asemenea, este necesară promovarea transportului public. De exemplu, trenurile de mare viteză sunt extrem de confortabile și, în același timp, reduc emisiile generate de transporturi, care în prezent sunt în cea mai mare parte cauzate de avioane.