În curând vom putea traversa din nou Oceanul Atlantic în 3 ore În curând vom putea traversa din nou Oceanul Atlantic în 3 ore
Foto: boomsupersonic.com

2024-11-26

  • Drive
  • Tehnologie
  • În curând vom putea traversa din nou Oceanul Atlantic în 3 ore

În curând vom putea traversa din nou Oceanul Atlantic în 3 ore

Compania americană Boom Supersonic lucrează de un deceniu la relansarea transportului aerian supersonic de pasageri. Aceasta experimentează de ceva timp un prototip de aeronavă, Overture, și, după o pauză de peste 20 de ani, suntem acum la un pas de a vedea din nou aeronave supersonice pe piața comercială.

În timpul celui de-al optulea zbor de testare al prototipului Overture XB-1, accentul a fost pus pe viteză. Decolarea din noiembrie a marcat o nouă etapă, aeronava atingând o viteză de 1.012 km/h (Mach 0,83). Pentru a atinge statutul de supersonic, avionul trebuie să depășească Mach 1, adică 1.235 km/h, ceea ce, având în vedere ritmul progreselor, s-ar putea întâmpla în scurt timp. Boom Supersonic estimează că performanța va fi atinsă la cel de-al zecelea zbor de testare.

Prin comparație, avioanele clasice de pasageri sunt capabile să atingă viteze de aproximativ Mach 0,78, iar Dassault Falcon 8X (Mach 0,9) este cel mai bun din categoria avioanelor private.
Image
Foto: boomsupersonic.com

Se preconizează că Overture va atinge o viteză maximă de Mach 1,7, adică aproximativ 2.082 km/h, ceea ce ar reduce la jumătate timpul de călătorie actual. Planurile Boom ar însemna că, în loc de zborurile actuale de 7-8 ore Londra – New York, ai petrece în aer aproximativ 3 ore. Potrivit companiei cu sediul în Colorado, în prezent există aproximativ 600 de rute în întreaga lume pe care avioanele lor ar putea zbura, deoarece, din cauza normelor privind supersonicele, acestea pot zbura doar deasupra mării. Totuși, lucrul nu pare să deranjeze marile companii aeriene, deoarece United Airlines, American Airlines și Japan Airlines au comandat deja avioane Boom, care ar trebui să decoleze cu pasageri la bord cel mai devreme în 2030.

Image
Foto: boomsupersonic.com

Realizarea planului Boom este istorică, pentru că aeronavele supersonice nu au mai zburat pe linii comerciale de mai bine de două decenii. Legendarul Concorde, operat de Air France și British Airways din 1976 până în 2033, a fost retras definitiv din serviciu în urma accidentului de la Paris din 2001, când a provocat moartea a 113 persoane. În urma acestui incident și a creșterii costurilor de întreținere, de atunci nu a mai fost construit niciun succesor. Prin urmare, recordul pentru zborurile comerciale transatlantice este deținut în continuare de Concorde, cu o viteză de 2.179 km/h (1,7 Mach). Acesta a zburat de la Londra la New York în doar 2 ore și 52 de minute la 7 februarie 1996.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!