Cum să te descurci în lumea bacșișului Cum să te descurci în lumea bacșișului
Foto: Shutterstock

2024-05-27

  • Drive
  • Util
  • Cum să te descurci în lumea bacșișului

Cum să te descurci în lumea bacșișului

​Europa

La acest capitol, Europa este cu siguranță unită: după consumație, peste tot se obișnuiește să se dea bacșiș. În cele mai multe locuri, factura afișează deja taxa de serviciu de 10-12%, fără să mai fie nevoie de nimic de plată în plus. De exemplu, în Franța, taxa de serviciu trebuie indicată obligatoriu pe factură, în timp ce în Italia poți afla din meniu cât trebuie plătit în plus. Dacă nu este specificată taxa de servicii pe factură, atunci este recomandat un bacșiș de minim 10%. Un alt obicei care se practică în multe locuri este invitarea la o băutură a barmanilor din puburi sau baruri de către clienți, sau dacă există un recipient de colectare a bacșișului, atunci acolo se lasă banii destinați echipei de chelneri. Pentru taximetriști se rotunjește în sus tariful, iar hamalii de la hoteluri fie au o taxă fixă, fie li se dau 2 - 5 euro. Ghizilor - dacă sunt angajații unor firme mai mari - este indicat să le oferi 10 - 20% din prețul plătit pentru vizitare.

​America


În Statele Unite și Canada nu există o taxă de servicii, dar clienții lasă un bacșiș de 15 - 25%, în funcție de calitatea serviciilor restaurantului sau barului – dacă mergi într-un loc foarte luxos, atunci se obișnuiește să se lase 25%. Dacă ceri o băutură la un bar, atunci este potrivit să lași 1 dolar pentru fiecare băutură. Taximetriștilor le poți lăsa aceeași sumă de 10% obișnuită și pe la noi, iar hamalii hotelurilor sunt deja mulțumiți cu 1-2 dolari, dar desigur se bucură și când primesc 5 dolari.

Cum în țările sud-americane salariile sunt mult mai mici decât în America de Nord, în industria serviciilor nu se așteaptă, dar este primit cu bucurie un bacșiș generos. În restaurante și baruri, bacșișul obișnuit este de 10%, în timp ce un șofer de taxi nu speră la o recompensă, dar este foarte fericit dacă obține ceva în plus. În Mexic, Nicaragua, Argentina și Peru, taxa de servicii este adesea percepută, dar să fii atent la facturi, pentru că în aceste țări nu se poate vorbi de un sistem uniform. Și aici, ghidului i se cuvine un bacșiș de 10%.

Foto: Shutterstock

​Asia

Asia este imensă, și în consecință în locuri diferite există obiceiuri foarte diferite, unul fiind similar însă: față de țările occidentale, în cele mai multe locuri nu este potrivit să dai bacșiș, cu excepția cazului în care suma în plus apare pe factură. În locurile unde merg mulți oameni din Vest sau din motive istorice, obiceiurile europene s-au îmbinat mai bine cu cultura locală (cum este Hong Kong sau Macao), în câte un restaurant elegant se bucură pentru bacșiș, dar pe teritoriul Chinei, Birmaniei (Myanmar), Singapore-ului și Taiwanului, acest tip de recunoștință nu este deloc obișnuit. În alte țări din Asia de Sud-Est (Cambodgia, Thailanda, Vietnam, Indonezia, Malaysia) însă, unde numărul turiștilor europeni crește rapid, acceptarea bacșișului este un obicei tot mai popular, dar nici acolo nu este așteptat.

  • În India se așteaptă în medie un plus de 7-10%, dar nu este calculat proporțional: cu cât este mai mare suma care trebuie plătită, bacșișul scade.
  • În Japonia este nepotrivit să dai bacșiș în restaurante, ei nu se așteaptă la acest lucru și nu le place să accepte, ci mai degrabă refuză. În schimb, ghizii turistici acceptă bacșișul, dar nu vor fi jigniți nici dacă nu primesc.
  • În Orientul Mijlociu este acceptat un bacșiș de 10-15%, dar în restaurantele și hotelurile orașelor foarte moderne (Dubai, Doha) ne putem aștepta ca la finalul facturii să apară și taxa de serviciu. Un mic bacșiș se cuvine și personalului din hoteluri și taximetriștilor.

Foto: Shutterstock

​Africa

Cei mai mulți turiști de pe continent merg în Egipt, Maroc și Africa de Sud, așa că în locurile la modă din aceste țări, pe factură apare o taxă de servicii de 10%. Dacă ești foarte mulțumit de cum ai fost tratat, dar nu există taxă de serviciu, atunci de obicei se lasă un bacșiș de valoare similară pe masă sau tejghea. Femeile de serviciu din hoteluri sunt foarte prost plătite, pentru ele bacșișul este o mare favoare.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!