Călătoriile ar putea încetini îmbătrânirea și ne-ar putea ajuta să rămânem tineri, spun cercetătorii Călătoriile ar putea încetini îmbătrânirea și ne-ar putea ajuta să rămânem tineri, spun cercetătorii
Foto: Shutterstock

2024-09-30

  • Drive
  • Util
  • Călătoriile ar putea încetini îmbătrânirea și ne-ar putea ajuta să rămânem tineri, spun cercetătorii

Călătoriile ar putea încetini îmbătrânirea și ne-ar putea ajuta să rămânem tineri, spun cercetătorii

 „O schimbare este la fel de bună ca odihna”, spune o veche zicală, dar cercetătorii de la Edith Cowan University (ECU) au descoperit că o schimbare de mediu și, în special, călătoriile ar putea fi chiar mai bune pentru noi decât relaxarea la domiciliu.

Explorând „intersecția dintre turism și sănătate”, noul studiu ECU, publicat în Journal of Travel Research, a luat teoria „creșterii entropiei” drept „bază pentru evaluarea modului în care turismul influențează sănătatea umană”. Entropia este o lege care spune că universul se îndreaptă spre moarte și dezordine, dar oamenii de știință sugerează că experiențele de călătorie ar putea ajuta organismul nostru să mențină o stare de entropie scăzută prin influențarea celor patru sisteme majore ale noastre – cu alte cuvinte, împiedicându-ne să îmbătrânim atât de repede.

Image
Foto: Shutterstock

Expunându-ne la medii noi și introducând mișcarea fizică și interacțiunile sociale, experiențele pozitive de călătorie pot promova bunăstarea prin stimularea răspunsurilor la stres, creșterea ratei metabolice și chiar declanșarea unui răspuns adaptiv al sistemului imunitar. Tendințele actuale în materie de wellness, retreaturi yoga și alte tipuri de turism de sănătate „contribuie, de asemenea, la sănătatea fizică și mentală a oamenilor”, a adăugat Hu, în condițiile în care exercițiile fizice moderate îmbunătățesc circulația sângelui, absorbția nutrienților și eliminarea deșeurilor, fiind benefice pentru oase, mușchi și articulații și sprijinind „sistemul antiuzură al organismului”.

Image
Foto: Shutterstock

Cu toate acestea, deși accentul a fost pus pe experiențele de călătorie pozitive, Hu a recunoscut că „în schimb, experiențele de călătorie negative ar putea crește entropia și ar putea duce la probleme de sănătate”. Printre exemplele din studiu se numără expunerea la boli infecțioase, accidente, răniri, violență, probleme legate de siguranța apei și a alimentelor și implicarea în activități turistice nepotrivite. Dar nu toate provocările sunt neapărat rele pentru noi, subliniază Hu: „Mai simplu spus, sistemul de autoapărare devine mai rezilient. Hormonii care favorizează repararea și regenerarea țesuturilor pot fi eliberați și pot promova funcționarea sistemului de autovindecare”.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!