2023-11-08
Cum să hrănim păsările iarna?
Mulți oameni nu știu că există specci de păsări migratoare care iernează în țara noastră, temperatura de aici fiind blândă pentru ei, deoarece vin din peisajele nordice care sunt și mai geroase. Pe lângă aceste specii, avem o mulțime de păsări care nu migrează, ci trăiesc aici în toate cele patru anotimpuri – aceasta este locuința lor naturală, adică ar putea supraviețui iernii și fără a fi hrănite. Dacă din cauza vremii sau a zăpezii ar rămâne fără mâncare, păsările ar pleca pur și simplu în locuri în care există suficientă hrană disponibilă.
Desigur, putem hrăni păsările din plăcere, pentru a le urmări când zboară la hrănitor pentru a mânca. Să le hrănim însă fără a le face rău – lor sau mediului! Pentru asta trebuie respectate următoarele:
- Perioada de hrănire durează de la primele înghețuri persistente până la sfârșitul înghețurilor (cca. de la începutul lunii decembrie până la sfârșitul lui martie).
- Semințele negre de floarea soarelui sunt hrana perfectă, putem să le mai punem mere și fructe de pădure sălbatice (struguri sălbatici, iederă, piracantă, sâmbovină, măceș) și chiar și ceva grăsime animală (în primul rând grăsime de rață, dar și gâscă și porc).
- Hrănitorul de păsări nu este un loc în care să aruncați gunoiul, așa că să nu le dăm resturi și să nu experimentăm cu ele!
- Să le dăm și de băut, poate chiar înainte de a le da de mâncare - pentru multe specii, locul de băut și de scăldat de iarnă este cu adevărat tentant.
- În perioada de reproducere este interzis să le dăm semințe, pentru că puii nu le pot digera, așa că vor muri de foame.
Foto: Shutterstock
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!