Sunt sigure produsele autobronzante? Iată ce spune știința Sunt sigure produsele autobronzante? Iată ce spune știința
Foto: Shutterstock

2024-06-15

  • Drive
  • Util
  • Sunt sigure produsele autobronzante? Iată ce spune știința

Sunt sigure produsele autobronzante? Iată ce spune știința

Expunerea cronică la lumina soarelui provoacă fotoîmbătrânire, dermatohelioză, contribuie la distrugerea colagenului pielii pe fondul diferitelor perturbări biochimice și de ADN. Din cauza radiațiilor ultraviolete puternice apar modificări ale pielii precum: riduri, textură aspră a pielii, hiperpigmentare, pistrui și alte pete inestetice. Pentru a preveni astfel de probleme și a avea un bronz natural, uniform se recomandă folosirea produselor cosmetice autobronzante.

Dacă te întrebi dacă această opțiune este eficientă și sănătoasă, răspunsul vine de la oamenii de știință. În opinia lor, această metodă este mai puțin dăunătoare decât expunerea la radiații UV puternice, nu provoacă arsuri solare, cancer de piele. Conform unui studiu, un ingredient activ din produsele autobronzante este dihidroxiacetona (DHA), care oferă acestora o textură cremoasă, se folosește și în spume, seruri și sprayuri autobronzante. Acest aditiv de culoare este obținut din glicerol printr-o metodă specială și poate avea beneficii pentru sănătate. DHA a fost aprobat în lume pentru utilizare în produsele autobronzante de mulți ani, în concentrații de până la 10%. În cazul în care produsele folosesc un nivel mai ridicat de DHA, atunci apar tonuri nenaturale de portocaliu și alte efecte nedorite. În prezent DHA se extrage din produse naturale, cum ar fi: sfeclă de zahăr și trestie de zahăr. Cu ajutorul acestui aditiv se obțin nuanțe de culoare maro pe piele, deci un bronz destul de intens.

Foto: Shutterstock

În opinia specialiștilor, substanța DHA nu trebuie utilizată în exces, deoarece poate duce la iritații și dermatită de contact. Ei precizează că parfumurile sintetice din autobronzante pot cauza reacții neplăcute pielii și deci trebuie evitate. Pentru a preveni astfel de probleme se pot folosi produse autobronzante vegane. Cercetătorii spun despre reacția Maillard, care produce radicali liberi și afectează fibrele de elastină și colagen. Asta crește riscul de apariție a ridurilor, a petelor pigmentare și duce la îmbătrânire prematură a pielii. DHA în exces poate reduce și producția de vitamina D și asta poate afecta sănătatea sistemului osos. Substanța DHA nu apare în toate produsele cosmetice autobronzante. Unele o conțin doar în cantitate mică ce este sigură, altele au formule naturale, fără DHA. Cosmeticele autobronzante fără DHA sunt recomandate în ziua de azi, pentru că oferă un bronz natural și sănătos pielii. Prin urmare, trebuie evitate produsele ce conțin substanța DHA chimică.

Foto: Shutterstock

Cercetătorii recomandă aplicarea autobronzantului noaptea, astfel se inhibă producția de radicali liberi. Pentru a preveni arsurile pe piele dimineața din cauza expunerii la soare, ei recomandă și o cremă cu protecție solară SPF 30, care se poate aplica fără probleme după 4 ore de la folosirea autobronzantului, care între timp s-a uscat foarte bine. În plus, se pot folosi și produse bogate în antioxidanți, în vitamine (A, B, C, E), care combat atacul nociv al radicalilor liberi. În lupta împotriva radicalilor liberi ajută și dieta alcătuită din legume și fructe cu vitamine și minerale, cu zinc, seleniu, compuși fenolici. Resveratrolul din fructele de pădure inhibă daunele oxidative, prevenind multe boli de piele. Un aport mare de fructe ce sunt bogate în antioxidanți este asociat cu un risc mic de boli degenerative, boli de piele, boli coronariene și cancer. Resveratrolul din struguri roșii oferă beneficii organismului, are proprietăți antioxidante puternice, reduce în mod semnificativ efectul nociv al radicalilor liberi.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!