2024-10-30
Schengen este în pericol! Franța restabilește controalele la toate frontierele terestre cu vecinii
Spațiul Schengen a fost creat în 1995 și a devenit parte integrantă a Uniunii Europene, fiind numit de Comisia Europeană „bijuteria coroanei integrării europene” și „inima Europei”. Permițând libera circulație a persoanelor și a bunurilor, nu există controale la frontieră între statele membre ale spațiului Schengen... sau cel puțin nu ar trebui să existe.
Deși Schengen a fost extins în mod regulat de la crearea sa, în ultimii ani controalele la frontiere au fost reintroduse tot mai frecvent între mai multe state membre, Franța fiind țara care a reintrodus cel mai recent controalele la toate frontierele sale terestre. Acestea au fost deja instituite la frontiera cu Italia din 2015, ca urmare a crizei refugiaților. De la 1 noiembrie, măsura nu va fi menținută doar la frontiera cu Italia, ci va fi extinsă la toți vecinii țării și anume Belgia, Luxemburg, Germania, Elveția și Spania. Măsura va dura provizoriu până în aprilie 2025, când vor fi evaluate rezultatele și se va decide dacă măsura extraordinară va fi prelungită sau nu.
Ca urmare, călătorii ar putea fi verificați de autoritățile ambelor țări atunci când călătoresc între ele. Anterior, Germania a adăugat controale la frontiera cu Austria în 2015. Deși normele Schengen permit reintroducerea controalelor temporare „în ultimă instanță” și „în cazul unei amenințări grave la adresa ordinii publice sau a securității interne”, măsura „temporară” prelungită a adus în discuție siguranța și integritatea spațiului Schengen. Ca răspuns la controalele Germaniei, Austria a implementat propriile controale la frontierele cu Ungaria și Slovenia, menționând că „sistemul Schengen este disfuncțional”.
Efectul de val a continuat, Danemarca, Norvegia și Suedia punând în aplicare controale la toate frontierele terestre, în timp ce în Slovenia, controalele sunt în vigoare la frontierele cu Croația și Ungaria. Între timp și Țările de Jos intenționează să pună în aplicare măsuri similare de la sfârșitul lunii noiembrie. În mod ironic, în timpul pandemiei de Covid-19, când călătoriile în Europa au fost aproape complet suspendate din motive de siguranță, președintele francez Emmanuel Macron a avertizat că închiderea frontierelor pune în pericol „supraviețuirea proiectului european”.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!