Suveniruri delicioase: ce delicatese să aduci din călătorie și cum să le transporți? Suveniruri delicioase: ce delicatese să aduci din călătorie și cum să le transporți?
Foto: Shutterstock

2025-04-02

  • Drive
  • Util
  • Suveniruri delicioase: ce delicatese să aduci din călătorie și cum să le transporți?

Suveniruri delicioase: ce delicatese să aduci din călătorie și cum să le transporți?

Fie că vrei să aduci acasă delicatese pentru tine sau pentru cei dragi, alege produse care rezistă bine pe durata călătoriei, astfel încât să nu se deterioreze și să nu-ți păteze bagajul. Miere, gem, sosuri, pateuri, uleiuri și oțeturi de calitate – toate acestea sunt disponibile în piețe, târguri sau magazine. Dar ce alegi drept cadou? Îți prezentăm cele mai inspirate suveniruri gourmet și îți oferim sfaturi despre cum să le împachetezi.

Uleiuri presate la rece
Image
Foto: Shutterstock

În destinațiile mediteraneene poți cumpăra ulei de măsline mult mai ieftin și de o calitate mult mai bună decât acasă. În multe locuri uleiurile sunt disponibile și în ambalaje din aluminiu, dar dacă alegi sticla, protejeaz-o cu folie cu bule și fixeaz-o bine cu bandă adezivă. În multe regiuni se presează, de asemenea, uleiuri din semințe, cum ar fi uleiul de nucă, de semințe de dovleac sau de mac, ideale pentru dressinguri delicioase. Dacă te afli într-o zonă unde se produce ulei de măsline, nu rata degustarea! La fel ca vinul, uleiul de măsline poate fi testat, iar odată ce ți-ai găsit preferatul, poți lua acasă un produs pe care știi că îl vei iubi.

Oțeturi

Oțeturile, în special cele balsamice, pun în valoare gustul preparatelor și transformă chiar și cele mai simple feluri de mâncare în adevărate delicii. Așadar, oțetul este un cadou gastronomic minunat pentru cei care apreciază astfel de lucruri. Cu toate acestea, dacă se varsă, poate avea un miros foarte puternic, așa că asigură-te că este bine sigilat și ambalat corespunzător. Merită cumpărat deja ambalat ca un cadou.

Miere și siropuri

În multe piețe poți găsi miere specială, sau fructe și semințe în miere. Sunt cadouri gustoase și sănătoase, cu un termen de valabilitate lung și o prezentare atractivă. Dacă mierea nu este disponibilă, siropurile sunt o alternativă excelentă – cum ar fi siropul de trandafir sau de flori de portocale, populare în Orientul Mijlociu, ori siropul de arțar.

Vinuri și băuturi
Image
Foto: Scott Warman/Unsplash

Dacă ajungi într-o zonă viticolă, nu pleca fără să aduci acasă (cel puțin) o sticlă de vin! Gustă selecția și alege-l pe cel care îți place cel mai mult. Însă transportul vinului roșu este riscant – trebuie împachetat cu mare atenție pentru a evita spargerea și posibilele pete permanente pe haine. La fel ca în cazul uleiurilor, împachetează sticlele în folie cu bule. Alte băuturi spirtoase trebuie transportate în același mod, iar dacă alegi o sticlă mică, o poți pune în pantofi și transporta în valiză pentru protecție suplimentară. O altă opțiune simplă este să îți cumperi băutura locală la aeroport, după check-in – astfel, o poți lua în avion și este mai puțin probabil să fie deteriorată.

Deserturi, pateuri, creme

Gemurile, marmeladele, chutney-urile sau cremele de semințe făcute în casă sunt disponibile sub o formă sau alta în toată lumea. Pateul italian de roșii uscate, pasta de măsline, pasta de fistic, crema de macadamia – lista este nesfârșită. Deși aceste produse sunt scumpe, poți fi sigur că un prieten gurmand le va aprecia. Să ai mare grijă la alimentele uleioase în borcane, deoarece se pot vărsa ușor. Pentru a evita acest lucru, împachetează-le în folie cu bule sau în multă hârtie. Dacă este un borcan mic, îl poți proteja punându-l într-un pantof din valiză. Cel mai sigur este să cumperi o selecție deja ambalată într-o cutie de cadou, pentru un transport mai sigur.

Ceaiuri și condimente

Ceaiurile și ierburile uscate sunt ușor de transportat, neperisabile și reprezintă un cadou frumos! Același lucru este valabil și pentru condimente – sunt ușor de împachetat, de transportat și orice bucătar amator le va aprecia!

Brânzeturi
Image
Foto: Shutterstock

În UE, brânzeturile, la fel ca produsele din carne, sunt supuse unor reglementări speciale. De exemplu, cu avionul pot fi transportate numai brânzeturile tari, ambalate corespunzător. Acestea sunt disponibile în magazinele din aeroporturi, dar dacă vrei să iei acasă o brânză artizanală, alege doar brânzeturi tari, bine maturate (precum parmezan, pecorino, grana padano, gruyere, cheddar sau manchego), ambalate vidat.

Salam și jambon

Salamurile și șuncile maturate sunt ușor de transportat, nu se strică și pot rezista la schimbările de temperatură. Dacă le transporți pentru o perioadă lungă de timp, alege produse ambalate în vid! Dacă acestea nu sunt disponibile, învelește-le în mai multe straturi de ziar și apoi în folie de aluminiu.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!