Țara minusculă care vinde cetățenie pentru a supraviețui schimbărilor climatice Țara minusculă care vinde cetățenie pentru a supraviețui schimbărilor climatice
Foto: Shutterstock

2025-03-28

  • Drive
  • Util
  • Țara minusculă care vinde cetățenie pentru a supraviețui schimbărilor climatice

Țara minusculă care vinde cetățenie pentru a supraviețui schimbărilor climatice

Nauru, un stat insular de doar 8 kilometri pătrați, situat în vestul Oceanului Pacific, la sud de Ecuator oferă cetățenie aproape oricui, în schimbul sumei de 105.000 de dolari. Micuța insulă, care abia se ridică deasupra nivelului mării (cel mai înalt punct având doar 65 de metri altitudine), a anunțat această inițiativă neobișnuită pentru a strânge fonduri destinate combaterii efectelor schimbărilor climatice.

Creșterea nivelului mării și eroziunea de coastă reprezintă o amenințare existențială pentru Nauru. A treia cea mai mică țară din lume nu dispune de resursele necesare pentru a se proteja de efectele încălzirii globale, cauzate în mare parte de țările bogate. În acest context, guvernul din Nauru a decis să își pună cetățenia pe piață: pentru 105.000 de dolari, aproape oricine poate deveni cetățean de onoare al insulei.

Oficialii speră ca, prin această măsură, să strângă fonduri suficiente pentru relocarea a 90% din populația țării – aproximativ 12.500 de persoane – pe terenuri mai înalte și pentru construirea unei noi comunități.
Image
Foto: Shutterstock

Puțini dintre noii deținători de pașapoarte vor vizita probabil insula izolată Nauru, însă cetățenia le-ar putea permite unora să trăiască o viață globală. Poate fi deosebit de utilă pentru cei care dețin pașapoarte din țări mai puțin privilegiate

- a explicat Kirstin Surak, politolog la London School of Economics, într-un interviu pentru CNN. În prezent, pașaportul Nauru oferă acces fără viză în 89 de țări, inclusiv Marea Britanie, Hong Kong, Singapore și Emiratele Arabe Unite.

Cu toate acestea, procesul de obținere a cetățeniei va fi strict reglementat, iar solicitările din țările considerate cu risc ridicat de ONU – precum Rusia și Coreea de Nord – vor fi automat respinse. Guvernul Nauru estimează că programul va aduce venituri de 5,6 milioane de dolari în primul an, însă își propune să ajungă la 42 de milioane de dolari anual în viitor – sumă care ar reprezenta aproape 20% din veniturile naționale.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!