Bolwoningen, a golflabda város

A Dries Kreijkamp által tervezett gömbépületek a hollandiai Den Bosch legfőbb látványosságai közé tartoznak.

bolwoningen
Fotó: Wikimedia


A retróhullám a 80-as éveket is elérte, a dizájn szinte minden területén visszatértek az akkori formák és megoldások. Az építészet azonban időt állóbb, így, ha teljesen eredeti nyolcvanas évekbeli hangulatra vágyunk, érdemes felkeresni a Hollandia déli részén fekvő Den Bosch ('s-Hertogenbosch) városát, és ott is az 1984-ben épült Bolwoningen lakóparkot.

Organikus és természetazonos

Fotó: Instagram

A holland kormány a hatvanas évek végén kezdett közel két évtizedet átölelő, nagy volumenű és innovatív ingatlanfejlesztésekbe, ennek eredménye az 50 darab, golflabda formájú épület is. A helytakarékos, egyben ökológiai szempontból egyszerűen fenntartható házak a kormány minden elképzelésének megfeleltek. Bár az épületek kívül-belül indusztriális hatást keltenek, tervezőjüket, Dries Kreijkamp szobrászt sokkal régebbi formák ihlették: az inuit iglukat és az afrikai agyagkunyhókat vette alapul.
Az üvegszál-erősítésű betonból készült, háromszintes gömbépületek egyetlen bejárati ajtóval rendelkeznek, belül lépcsőház köti össze a szinteket. Az első emelet a hálószoba, a másodikat a fürdőszoba foglalja el, míg a különlegespanorámaablakokkal ellátott harmadik szint a nappalié. Az alsó részben tárolót alakítottak ki.

Fenntartható energiaforrások

Fotó: Wikimedia

Az átadás után egészen 2014-es haláláig Kreijkamp azon dolgozott, hogy az épületek minél korszerűbbé váljanak, így ma már szél- és napenergiát is használnak a fenntartásukhoz. A gömbház-park nem lett átütő siker, ám ezzel együtt a házak folyamatos használatban vannak és saját bevallásuk szerint a mostani tulajdonosok is szeretnek ott lakni – a park és az épületek egyedi hangulata miatt.

A 12. században alapított, gazdag történelemmel rendelkező település természetesen számos további látványosságot is kínál: Den Boschban található Hollandia legmagasabb gótikus temploma, és ez Rotterdami Erasmus, valamint Hieronymus Bosch szülőhelye is – a reneszánsz festőművész emlékét a Bosch Művészeti Központ őrzi.

Bolwoningen képekben:

Fotó: Wikimedia


Fotó: Wikimedia


Fotó: Wikimedia


Fotó: Wikimedia


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram

A gömbház belülről


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


AMI MÉG ÉRDEKELHET