Letűnt korok mai pompája – 4 romániai kastélyszálló

Aki kedveli a vidéki romantikát, biztosan eljátszott már a gondolattal, milyen lehet egy hétvégét eltölteni valamelyik kastélyszállóban.

A romániai kínálat egyre nagyobb, a régi nemesi kúriák közül sokat felújítottak és átépítettek, így ma már nincs akadálya annak, hogy egy kellemes hétvége során átéljük a letűnt korok pompáját.

DÁNIEL-KASTÉLY – Olasztelek, Kovászna megye

Történet: A kastélyt a XVII. század elején építtette késő reneszánsz stílusban Dániel Mihály, Háromszék alkapitánya, Bethlen Gábor fejedelem bizalmasa. A XIX. században a kastély egy klasszicista stílusban épült szárnnyal bővült, nemrégiben pedig az új tulajdonosok felújították, visszaadva eredeti pompáját.

Fotó: www.danielcastle.ro

Szállás: Nyolc tágas szobában várják a vendégeket, amelyekben fabútorok és súlyos bársonyfüggönyök biztosítják az autentikus kastély-hangulatot. Valamennyi szoba más és más tematikát idéz, miközben megőrizték, illetve egyedi fabútorzattal egészítették ki a több száz éves fagerendázatot és a kőfalakat. A hagyományos konyha a korunk ízlésének megfelelő fine dining stílusban lett újragondolva, de akár reneszánsz ünnepi vacsorát is rendelhetünk, természetesen az ehhez tartozó vadételekkel és múltidéző táncokkal fűszerezve.


Fotó: www.danielcastle.ro

Szabadidő:Kovászna megyében mintegy 100 történelmi jelentőségű kúria és kastély található. A Dániel-kastély közelében több impozáns épületet is felkereshetünk: ilyen a nemesi család egykori másik kastélya Vargyason, vagy a miklósvári Kálnoky-kastélyt, amely az Erdélyi Élet Múzeumának is otthont ad. A túrázáshoz kerékpárt kölcsönözhetünk, vagy idegenvezetővel a környék barlangjait és tavait is megismerhetjük. Emellett egy hagyományos kovácsműhelybe is ellátogathatunk.

POLIZU-KÚRIA – Maxut, Iaşi megye

Fotó: conacpolizu.ro

Történet: 1878-ban a Ghica család építtette a kúriát, amely egészen 1946-ig a família nyári rezidenciája volt. A kastély nemcsak építészeti, de történelmi jelentőséggel is bír, hiszen a XIX. század végén és a két világháború között is itt adtak találkozót egymásnak a moldovai és bukaresti főurak.

Fotó: conacpolizu.ro

Szállás: Négyféle szoba áll a látogatók rendelkezésére, a standardtól a deluxe szintig. Az étlap kialakításánál korabeli szakácskönyveket vettek alapul, de megtaláljuk itt a veteményeskertek feledhetetlen szépségét, az orda frissességét, a gyerekkori szörpök ízét és a házi kalács omlósságát is.

Fotó: conacpolizu.ro

Szabadidő: A kert mintegy tíz hektáron terül el, és a kor nyugat-európai parkjainak romantikáját követi, felsorakoztatva számos különleges növényfajtát Moldova különböző vidékeiről. A kúriától csupán 1,5 kilométerre elterülő Hârlău a régió legrégebbi, XIV. századi települése. Csupán 18 kilométerre a Cotnari-Cătălina, 20 km-re pedig a Humosu rezervátumot találjuk.

HALLER-KASTÉLY – Marosugra, Maros megye

Fotó: castelhaller.ro

Történet: A Nürnbergből indult Haller család története a XII. századra nyúlik vissza. A család erdélyi ága Haller Péter nagyszebeni bíróval kezdődik, aki már birtokot is szerzett új hazájában. A marosugrai Haller-kastély alapjait a XVII. században fektették le, ám napjainkban csupán a borpince őrzi az ódon emlékeket. A mostani épületet a XVIII-XIX. században építették barokk stílusban.

Fotó: castelhaller.ro

Szállás: A Marosludas és Marosvásárhely között elhelyezkedő településen magasló kastély egy- és kétágyas szobákkal rendelkezik, valamint teljes apartmanokat is kínál a látogatóknak. Mivel a környék ismert vadászhely, a szálló bőséges és változatos konyhakínálatában többféle vadhúst is találunk. A hírhedt Haller-féle csülök vagy a zsenge marhabélszín mellett megkóstolhatjuk Rózsa Sándor kedvenc ételét is.

Fotó: aquasymphony.ro

Szabadidő: A birtokon működő Aqua Symphony vízi élményközpontban természetes sósvizű medence, gyermekmedence, pezsgőfürdő, szauna, sókamra és sósvizű, kültéri fürdődézsa áll a vendégek rendelkezésére. A településtől keletre mintegy 20 kilométerre Marosvásárhelyre, míg déli irányba Szászmedgyesre (50 km) látogathatunk, nyugatra pedig Torda városa (57 km) található, ahol a Tordai-hasadék és a sóbánya várja látogatóit.

MALDĂR-KÚRIA – Măldăreşti, Vâlcea megye

Fotó: www.conaculmaldar.ro

Történet: A több mint háromszáz éves múltra visszatekintő kúlák egykoron olyan erődítménnyel ellátott főúri lakóházak voltak, amelyeket a török hódítók elleni védelemre építtettek a havasalföldi bojárok. A Maldăr-kúria is egy ilyen régi kúla, amely az egykori erődítmény valamennyi műépítészeti elemét megőrizte: ilyenek a ragyogó fehérre meszelt vastag falak, a magas torony és belső lépcső, mely titkos kijáratokra csatlakozik, de mindenekfelett a mesés, boltíves tornác, mely teljes hosszában övezi a felső kilátót.

Fotó: www.conaculmaldar.ro

Szállás: A kúriában 15 szobát működtetnek, valamennyi egy-egy híres helyi személyiség történetét meséli el. Az ízléses belső terek külön, sajátos egyéniséggel rendelkeznek, melyekben az eredeti, történelmi bútorzat, az ódon gerendázat és hagyományos szőnyegek tökéletes harmóniában állnak napjaink kényelmi kiegészítőivel. Az étterem a hagyományos helyi finomságok mellett felsorakoztatja a nemzetközi konyha azon fogásait, amelyek egykor ott voltak a bojárok asztalán is.

Szabadidő: A Horezu mellett, a Măgura Slătioara hegy lábánál elhelyezkedő Maldăr-kúria birtoka festői vakáció helyszíne lehet, ahol a természeti látványosságok csupán néhány percnyi sétára vannak. Meglátogathatjuk Măldăreşti további reprezentatív kúláit, mint a Greceanu- vagy a Duca-kúlát, 15 kilométeres távolságban pedig ott az ország legszűkebb mészkőszikla-szorosa, a Besztercei-szoros. Ha hosszabb túrát tervezünk, érdemes felkeresnünk az 55 kilométerre fekvő Buila-Vânturariţa Rezervátumot vagy az 50 kilométerre lévő Transzalpin magashegyi utat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET