4+1 különleges kávé a nagyvilágból – otthon, úton, bárhol...

A megszokott tejeskávén túl számtalan variáció akad, amivel akár otthon, akár utazás során is feldobhatjuk a kávézást. A legizgalmasabb receptek közül szemezgettünk.

Fotó: 123rf

1 Espresso tonik

Fotó: Pexels

Az elsőre furának ható kombináció óriási őrület évek óta, a két kesernyés italt együtt fogyasztva ugyanis kiderült: frigyük az égben köttetett. Újhullámos kávézók kínálatában is megtaláljuk, de otthon is bármikor elkészíthetjük. A tökéletes élményért keressünk egy gyümölcsösebb, savasabb espressót, a tonikot pedig díszítsük citrommal, ami még inkább kiemeli a kávé savasságát.

2 Dalgona

Fotó: 123rf

Az egyik legújabb trend, amely szuperkrémes állagával vette le a világot a lábáról, ráadásul nem szükséges hozzá különleges hozzávaló és elkészítése gond nélkül megoldható otthon is. A csoda alapja az instant kávé, cukor és víz 1:1:1 arányú keveréke, amiből robotgép segítségével masszív habot készíthetünk, hogy aztán tejre rétegezve fogyasszuk. Ugyan kicsit több munka van vele, mint egy egyszerű tejeskávéval, de az élmény mindent megér.

3 Affogato

Fotó: 123rf

Az olasz recept se nem új, se nem bonyolult, mégis az egyik legjobb dolog, ami egy kávéval megtörténhet. A varázslathoz nem kell más, mindössze két egyszerű összetevő: egy jól elkészített espresso és egy adag vaníliafagylalt. Ha pedig kicsit fel szeretnénk dobni, megbolondíthatjuk egy kis amaretto likőrrel is. Az italt tradicionálisan nem reggeli frissítőként, hanem étkezések után, desszert helyett fogyasztják.

4 Cold brew

Fotó: Pexels

Azt a fajta jegeskávét már mindenki ismeri, amikor egy hagyományos eljárással készült espressóhoz jeget adunk, a cold brew azonban nem azonos ezzel, hiszen itt maga a kávé is hideg vízzel, főzés nélkül készül. Az eljárás nem csak technológiai szempontból izgalmas, hiszen a módszerrel új ízeket csalogathatunk ki az alapanyagból. Készítésekor az őrölt kávéból 12–24 óra alatt oldjuk ki az összetevőket, az eredmény pedig a megszokottnál lágyabb ízű kávé.

+ 1 Cukormentes vaníliás latte*

Fotó: Unsplash

„A Fresh Cornerekben is követjük a legújabb kávétrendeket, legfrissebb újításunk pedig a cukormentes vaníliás latte.* Megjelenése a kínálatunkban jó hír mindazok számára, akik egyáltalán nem fogyasztanak cukrot, vagy épp a többletkilóktól szeretnének megszabadulni. Nemzetközi szinten is ez a legnépszerűbb cukormentes ízesített kávé, köszönhetően annak, hogy a cukormentes változatok közül ebben marad leginkább rejtve az édesítőszer jellegzetes aromája, így azoknak sem kell kompromisszumot kötniük, akik a megszokott ízeket kedvelik."

Unyi Bálint, a MOL gasztroszakértője


* Romániában jelenleg még nem kapható.

AMI MÉG ÉRDEKELHET