5 insule pentru o vacanță liniștită în Europa

Există mai multe insule pe continent unde putem evita aglomerația.

Foto: Unsplash

Turismul a revenit după pandemie și multe destinații populare sunt din nou pline de turiști, ceea ce nu este neapărat ideal pentru o evadare liniștită și relaxantă. Vă arătăm cinci insule europene mai puțin cunoscute, care pot fi o alegere bună dacă ne dorim liniște.

​Lastovo, Croația

Foto: Unsplash

Lastovo se află undeva între vârful nordic al Pugliei și capătul sudic al faimosului arhipelag al Croației, coasta dalmată. Privindu-l de la distanță, am crede că este undeva în Bahamas, fiind mult prea curat pentru a fi în Europa inundată de turiști. În pofida faptului că are cea mai mare suprafață de uscat dintre cele 47 de insule și insulițe ale coastei, aici există un singur hotel în funcțiune, Triton, care se mândrește cu vedere la mare și un restaurant apreciat pe malul mării. Apropo: aici priveliștea cerului înstelat este una dintre cele mai frumoase din Europa.

Oronsay, Scoția

Foto: Unsplash

Scoția are peste 790 de insule, iar acestea sunt zone nelocuibile care variază de la mici bucăți de pământ până la zone vaste precum Skye, nu departe de care se află insula Oronsay. Locul este un paradis natural fermecător. Dacă alegem corect perioada, mareea ne permite să mergem pe un dig de la Skye la Oronsay, ceea ce crește și mai mult aerul misterios al insulei. Merită să ne asigurăm că ne sincronizăm bine călătoria, deoarece este ușor să rămânem blocați acolo. Peisajul este uimitor, stâncile de până la 60 de metri înălțime și peșterile coboară în țărmurile albastre înghețate, ceea ce este o priveliște de neuitat. Numai din acest motiv, merită vizitată cel puțin o dată.

Gozo, Malta

Foto: Pixabay

Gozo este practic o insulă pe o insulă, fiind văzută de maltezi ca fiind sora rurală, dens populată cultural a insulei. La Gozo se poate ajunge în doar 25 de minute din principalul port nordic al Maltei. Insula a rămas neatinsă în ultimii ani, iar una dintre cele mai izbitoare plaje ale sale este Ramla il-Hamra, o secțiune cu nisip roșu care contrastează cu peisajul verde din jur. Dar este populară și printre scufundători, cărora le place să exploreze numeroasele sale peșteri.

Porquerolles, Franța

Foto: Unsplash

Pe insula de șapte kilometri din largul Coastei de Azur, creată drept zonă locuibilă de un grup de săteni, viața nu s-a concretizat decât la sfârșitul secolului al XIX-lea. Lanțurile muntoase deluroase duc spre plajele cu nisip, unde vin mai multe nave cu turiști în timpul lunilor de vară. Nu le putem reproșa nimic, Porquerolles este o insulă cu adevărat frumoasă. Principala sa atracție printre iubitorii de natură este Parcul Național Port-Cros, care ocupă cea mai mare parte din suprafața insulei și a fost conservat în starea sa inițială de către Franța. Astfel, insula dă cu adevărat impresia unei zone neatinse.

Formentera, Insulele Baleare

Foto: Pixabay

Cea mai mică dintre insulele Baleare ale Spaniei devine din ce în ce mai populară printre turiștii care caută puțină liniște în loc de viața plină de distracție din Ibiza din apropiere. Cu plajele sale cu nisip alb și apusurile de culoare chihlimbar, este locul perfect pentru o evadare de pe insula petrecerilor. Mai mult, în restaurantele locale ale insulei putem gusta cele mai bune preparate ale bucătăriei mediteraneene. Formentera poate fi explorată cu ușurință și cu bicicleta. Chiar merită: puteți admira totul, de la farurile vechi până la Posidonia oceanică, veche de milioane de ani, care face parte din patrimoniul mondial.

AMI MÉG ÉRDEKELHET