Mitől olyan különleges Nicaragua? Meglepő érdekességek a közép-amerikai országról!

Már a földrajzi elhelyezkedési is rendkívülivé teszi, na de miért hallunk róla kevesebbet, mint a többi karibi országról?

Fotó: Unsplash

A közel 7 millió lakosú országot északról Honduras, délről Costa Rica fogja közre. Ugyan hosszú a Karib-tengeri partszakasza, ám az nagy részben lápos, mocsaras, így Nicaragua nem népszerű karibi desztináció . Ezzel együtt szép strandok is találhatók itt, de főleg hatalmas, érintetlen erdők várják a turistákat. Több aktív vulkán otthona, és itt fekszik Amerika tizedik legnagyobb tava is. Nézzük, miket érdemes még tudni erről a csodálatos országról, amelynek fővárosában nincsenek utcanevek!

Fotó: Shutterstock

Momotombo vulkán

A 129 494 négyzetkilométeres Nicaragua a legnagyobb közép-amerikai állam. Az ország legnagyobb városa Managua, a fővárosban közel egymillió ember él. Az évi középhőmérséklet 26, 9 fok, májusban átlagosan 28, januárban 25 fok van. Ám az esős időszakban, májustól októberig, inkább ne ide foglalj nyaralást.

Fotó: Pixabay

A 15. és 16. században a nicaraói őslakosok a mai Nicaraguai-tó környékén éltek. Amikor a spanyol gyarmatosítók megérkeztek a nicarao szót spanyol agua (víz) szóval kombinálták, nemcsak két hosszú tengerpartja (Csendes-óceáni és Karib-tengeri), hanem a hatalmas tó miatt is.

A 8264 négyzetkilométeres Nicaraguai-tó Amerika 10. és a világ 19. legnagyobb tava.

A Nicaraguai-tó édesvize a San Juan folyón keresztül a Karib-tengerbe folyik. Nicaragua Csendes-óceáni partvidékét több mint 40 vulkán szegélyezi, ezek közül 19 aktív. A Momotombo és a Masaya a legaktívabb vulkánok az országban, utóbbi a fővárostól, Managuától csak 20 km-re délre köpködi a hamut és füstöt. A rengeteg aktív vulkán miatt a földrengés is gyakori.

Fotó: Shutterstock

1972-ben egy földrengés olyan súlyosan megrongálta Managuát, hogy az egész addigi utcarendszer eltűnt, így manapság a legtöbb utcának nincs neve, hanem az ott lévő tárgyak, házak, szobrok, hidak alapján azonosítják be őket. Ha például szállás szeretnél foglalni, akkor a hotel címe valahogy így fog kinézni: az iskolától délre, a kolostor előtt található, a közlekedési lámpától a harmadik utcában.

AMI MÉG ÉRDEKELHET