Nyolc kastély A Korona sikersorozatból – 2. rész

Melyik kastélyok és kúriák a Netflixen futó A Korona (The Crown) című sikersorozat valódi forgatási helyszínei?

Fotó: Netflix

A Korona című széria negyedik szezonja új szereplőket hozott be a brit királyi családról szóló sztoriba – mint Lady Diana (Emma Corrin) vagy Margaret Thatcher (Gillian Anderson) – de a legfontosabb sztárok továbbra is a főúri pompát megtestesítő ódon brit épületek maradtak.

Ahogy a királyi intrikák egyik palotából a másikba tevődnek át a sorozat egyik fő vonzerejét továbbra is az impozáns épületek jelentik. Mivel a Windsor-dinasztia természetesen nem adott engedélyt a sorozat készítőinek arra, hogy a Buckingham-palotában, a Balmoral-kastélyban vagy a Kensington-palotában forgassanak, a producereknek be kellett járniuk Nagy-Britanniát, hogy megfelelő „dublőröket" találjanak. A nézők nagy elégedettségére, küldetésük sikerrel járt, ráadásul az élethű helyettesítők legtöbbje visszatér a turisztikai körforgásba, amint feloldják a jelenlegi korlátozásokat.

Kensington-palota/Brocket Hall

Fotó: Brocket Hall

Brocket Hall: Viktória királynő egyik kedvenc vidéki rezidenciája

A London szívében magasodó, lenyűgöző Kensington-palotában született Viktória királynő, A Korona negyedik szezonjában pedig ez Károly és Diana fővárosi lakhelye. A készítők több helyszínt is használtak a forgatások során, de a legtöbb esetben a Hertfordshire-ben lévő, monumentális Brocket Hall adott otthont a felvételeknek. Az 1760-ban épült Brocket Hall ráadásul több szálon is kötődik a királyi családhoz, hiszen ez volt Viktória királynő egyik kedvenc vidéki rezidenciája, de a 19. században két brit miniszterelnök is lakott itt. A birtok jelenkori lakóit a 16 szobás, elegáns Melbourne Lodge fogadja.

Sandringham/Somerleyton Hall

Fotó: somerleyton.co.uk

A vidéki Anglia pompája: Somerleyton Hall

A királynő karácsonyi „menedéke" viszonylag friss tagja a Windsor-ház portfoliójának, „csupán" négy generáció óta van a család tulajdonában. A negyedik évad zárójeleneteiben a suffolki Somerleyton Hall „alakította" a kúriát. Az épület alapjait 900 éve, a viking invázió után tették le. Bár a ház ma magántulajdonban áll, tavasztól őszig látogatható.

Gatcombe Park/Wrotham Park

A Wrotham Park számos filmből és sorozatból lehet ismerős

A közel 300 hektáros Gatcombe Park II. Erzsébet és Fülöp herceg egyetlen lánya, Anna brit királyi hercegnő otthona, amely a festői Gloucestershire vidéki idilljében található, csupán 10 km-re bátyja, Károly, Highgrove kúriájától. A Koronában a Londontól északra található Wrotham Park tölti be a szerepét. A neoklasszicista épület nemcsak a sorozat rajongói számára lehet ismerős, hiszen számos másik szériát és mozifilmet (például: Bridget Jones naplója, Gosford Park, Hiúság vására, Jane Eyre) is forgattak a tejes egészében kibérelhető birtokon.

Althorp/Ragley Hall

Fotó: 123rf

Ragley Hall a 18. század óta a Hertford nemesi család otthona

Diana hercegnő otthona, Althorp, több mint 500 éve a Spencer család tulajdona, az itteni jeleneteket a Birminghamhez közeli Ragley Hall-ban vették fel. A tiszteletet parancsoló épület több szobája és lakosztálya is kibérelhető privát események számára, míg a birtokon nyáron egymást érik a különböző fesztiválok. A csupán 90 km-re fekvő Althorp júliusban és augusztusban várja a látogatókat, akik bejuthatnak azokba a szobákba is, ahol a néhai hercegnő felnőtt. Diana sírhelye azonban, amelyik egy tó közepén lévő szigeten áll, tiltott terület.

AMI MÉG ÉRDEKELHET