Într-o singură zi putem călători prin toată Europa în orașul slovac Komárno

Curtea Europa din orașul slovac Komárno este un proiect arhitectural special, care merită cu siguranță o vizită.

Foto: Shutterstock

Complexul special de clădiri situat pe piața de 6.500 de metri pătrați este format din aproape 40 de case, fiecare reprezentând o regiune europeană. Printre altele, se regăsesc aici caracteristici ale arhitecturii germane, islandeze, groenlandeze, galeze, italiene și spaniole. „Puteți călători prin toată Europa într-o singură zi” – sună unul dintre sloganurile publicitare care atrage turiştii în Komárno.

www.youtube.com

Komarno, SlovakiaUna dintre cele mai noi atracții ale orașului cu o istorie îndelungată (a cărui zonă sudică se află de cealaltă parte a Dunării și aparține Ungariei) este Curtea Europa. Ideea iniţială a fost ca turişti din toată lumea să vină la Curtea Europa. Apropierea imediată a clădirilor emblematice europene a fost menită să simbolizeze coeziunea europeană – a declarat unul dintre proiectanți, Litomericzky Nándor. Cu toate acestea, nu totul a decurs conform planului, locuitorii și chiriașii caselor fiind implicați ulterior în diverse conflicte. Totuși, se poate spune că este un proiect fără egal, unic în Europa, care merită o vizită.

Curtea Europa nu este mare, dar conține o mulțime de lucruri interesante. Putem vedea aici statuile lui Matei Corvin, Ioan de Hunedoara, Maria Terezia, regele Ștefan I al Ungariei și Sigismund de Luxemburg. În mijlocul pieței se află o copie a fântânii care a stat până în 1878 în fața primăriei din Piața Principală.

Foto: Shutterstock

  • Specialitățile Curții Europa includ turnul-clopotniță realizat de sculptorul în lemn Bruncz János, precum și fântâna arteziană Globul Crucifer, opera maestrului fierar Reicher János.
  • În timpul lucrărilor de preconstrucție, arheologii au descoperit mai multe cuptoare celtice în zonă. Acest lucru sugerează că orașul a fost cândva un important centru celtic. Cuptoarele au fost construite probabil în secolul I î.Hr.
  • Putem petrece un weekend întreg în oraș, vizitând centrul istoric din Komárno, impresionanta fortăreață și forturile asociate de pe malul drept al Dunării, care la mijlocul secolului al XIX-lea au format cel mai mare și mai puternic sistem de fortificații al Imperiului Austro-Ungar.
AMI MÉG ÉRDEKELHET