Grasse, a világ legillatosabb városa

A világ parfümfővárosaként is ismert Grasse az egyik legfőbb nevezetesség Provence-ban.

Fotó: 123RF

Ki gondolta volna, hogy a parfümgyártás bölcsője egy olyan város, ahol a középkorban virágzott a kellemetlen szagokkal együtt járó bőrcserzés mestersége? A Grasse-ban készített kiváló minőségű bőrkesztyűk abban az időben igen keresettek voltak, ám volt egy bajuk: büdösek voltak. Egy helyi tímár aztán gondolt egy nagyot, és rózsavízzel, aromás fűszerekkel illatosította a kesztyűit. Az illatos kesztyűk annyira megtetszettek Medici Katalin francia királynénak, hogy a Grasse környékén növő virágokból készíttetett magának egy parfümöt, majd 1533-ban ebben a városban alapította meg a világ első parfümmanufaktúráját. Idővel a környék rétjeinek üvegcsébe zárt illata meghódította a világot, és a város fő megélhetési forrása a parfümgyártás lett.

Illatos földi mennyország

www.youtube.com

Fragrance N°5, parfum de Grasse

Bár maga a város sziklákra épült, de környékének kiváló termőföldje és kellemes klímája ideális körülményeket biztosít a virágtermesztéshez. Az itteni virágokból – levendula, mirtusz, jázmin, rózsa, narancsvirág, vadmimóza, tubarózsa – desztillált illóolajok csúcsminőségűek, ezért is érdemelte ki Grasse a világ parfümfővárosa címet. A virágokat hajnalban, kézzel szedik le, majd rögtön feldolgozzák őket. Több világmárkának – például a Chanelnek – saját rózsa- és jázminültetvénye van Grasse-ban.

Fragonard Parfümmúzeum (Musée du parfum Fragonard)

Fotó: 123RF

A Fragonard a világ egyik legjelentősebb, nagy hagyománnyal rendelkező parfümgyártója. Szinte nincs is olyan turista, aki Grasse-ba érkezve ne keresné fel a múzeumként is üzemelő parfümériát - itt ízelítőt kaphatunk az illatvarázslás tudományából.

Nemzetközi Parfümmúzeum (Musée International de la Parfumerie - MIP)

Az 1989-ben alapított múzeum nemcsak a parfümkészítés folyamatát és a nagy parfümházak történetét mutatja be, hanem azt is, hogy a kozmetikumok és tisztálkodószerek elterjedése milyen kulturális és társadalmi változásokat hozott az életünkbe. A múzeumnak a közeli Mouans-Sartoux-ban egy illatos virágokkal teli kertje is van (JardinsduMusée International de la Parfumerie), amelyet szintén érdemes felkeresni – és persze végigszaglászni.

Óvárosi séták

Fotó: 123RF

Grasse aranysárga házai közt órákig lehet sétálni a kacskaringós utcácskákon, ahol egymást érik a kisebb-nagyobb parfümériák. A város főtere az árkádos házakkal szegélyezett Place aux Aires, közepén egy háromszintes szökőkúttal, melyet hangulatos kávéházak vesznek körül. Szintén az óvárosban található a 10-11. században épült Notre Dame du Puy katedrális. A szentélyben három olyan festményt is láthatunk, amelyeket egy akkor még ismeretlen, ám később világhírűvé váló művész, Rubens festett.

A várost övező mészkőhegyekben több barlangot is feltártak, közülük a legnépszerűbb a felszín alatt 40 méterrel található Saint-Cézaire barlang (Grotte de Saint-Cézaire), melyet 1890-ben szőlőtelepítés közben fedezett fel egy gazda. Az egész évben nyitva tartó barlangot turisták csak vezetővel látogathatják.

AMI MÉG ÉRDEKELHET