10+1 szendvics a világ minden tájáról

Lépjünk túl a szalámi-vaj-paprika-zsemle kombináción, hiszen a szendvics valójában gazdag, színes, laktató fogás.

Foto: Getty Images

Vietnámi bagett, extra falafel, háromszög formájú indiai ízbomba, rozsos-lazacos és hasonló finomságok várnak bennünket az egész világon, hogy végre megkóstoljuk őket.

Báhn Mí (Vietnám)

A francia konyha és a keleti gasztronómia ízletes kombinációja: a hosszában elvágott bagettbe fűszeres pástétom, valamilyen húsféle, friss és savanyított zöldségek, majonéz, korianderzöld kerül. Ezeket variálják ezerféle módon – ázsiai ízvilág, európai külsővel.

Falafel pita (Közel-Kelet)

Fotó: Instagram

Az összes közel-keleti büfében megtalálható ez a gyors és laktató szendvics, amelyhez általában magunk válogathatjuk össze, mit szeretnénk kérni bele. Friss zöldségeken kívül joghurtos öntet vagy tahini, csípős paprikás szósz, friss koriander, petrezselyem és hagymafélék járnak a csicseriborsó-fasírthoz. Kenyérlepényben vagy pitában árulják.

Gatsby szendvics (Dél-Afrika)

Fotó: Instagram


1976-ban Rashaad Pandy halbolt-tulajdonos kitalálta, mit adjon az ebédidőben betérő dolgozóknak, akik gyorsan, maszatmentesen fogyasztható ételt szerettek volna. Így született meg ez a szendvics, amely egy kiflibe töltött valamilyen húsféle (löncshús, szafaládé stb.), acsár (olajban eltett, nagyon csípős indiai savanyúság) és sültkrumpli. Aki nagyon bírja az erőset, tehet bele piri-piri szószt is.

Pork Belly Bao (Egyesült Államok)

Fotó: Instagram


Amerikában tette nagyon népszerűvé két kínai származású séf. Fehér, meleg péksüteménybe egy szelet szaftos, zsíros, sült hasaalja szalonnát, mustárt, savanyúságot, koriander-zöldet és egész földimogyorókat tesznek.

Lazacos rozskenyér (Alaszka)

Fotó: Instagram


Az alaszkai lazacos szendvics talán a legegészségesebb szendvics a világon: a magos rozskenyérre vajat vagy sajtkrémet kennek, majd egy friss nyers vagy füstölt lazacszeletet tesznek rá. Kevés citromot is csepegtetnek rá, és kerülhet rá némi zöldfűszer is.

Avokádós klubszendvics (Kalifornia)

Fotó: Instagram


Ezt a népszerű snacket már az egész világon fogyasztják, mégis Kaliforniát nevezhetjük az otthonának, hiszen ott rengeteg verzióban megkóstolhatjuk. Toastból vagy lehéjazott puha fehér kenyérből készül az emeletes szendvics, amibe kerül fokhagymás majonéz, sült bacon, krémes avokádó és paradicsomkarika.

Garnélás kifli (Ausztrália)

Fotó: Instagram


Az ausztrálok kedvence puha hotdog kifliből készül, majonézes garnélával töltenek meg (az édeskés ezersziget öntet is népszerű), tesznek mellé salátaleveleket, a legújabb verziót pedig avokádó is gazdagítja.

Sabich (Izrael)

Fotó: Instagram


A sabich a vegetáriánusok egyik életmentője (a másik a falafel pita). Ebben a nyitott szendvicsben rengeteg íz és tápanyag koncentrálódik: grillezett padlizsánt, főtt tojást, friss zöldségeket, koriander-zöldet pakolnak a kenyérlepénybe, majd a végén meglocsolják pesto szerű, olajos zöldfűszeres öntettel és tahinivel.

Bocadillo (Spanyolország)

Fotó: 123rf


A spanyolok gazdag szendvicse szinte bármilyen lehet, így léteznek vegetáriánus verziók is, de az eredetiben mindenképpen van érlelt sonka. Leónban véres hurkát tesznek a kiflibe, de létezik rántottás, pástétomos, garnélás változat is.

Carrozza (Olaszország)

Fotó: Instagram


A bundázott, sajtos melegszendvics főleg Dél-Olaszországban népszerű laktató ebéd. A meleg, sajtos szendvicset paradicsomszószba mártogatják és friss salátával tálalják.

Chutney szendvics (India)

Fotó: Instagram


A brit gyarmatosítás óta fennmaradt, szinte falatnyi szendvicseket a délutáni teához fogyasztják. A fehér, szeletelt kenyeret megkenik valamilyen chutneyval (fűszeres gyümölcs- vagy zöldségszósz) és vegetáriánus vagy húsos verziót készítenek belőle. A leggyakoribb a sajtos-chutneys szendvics, amiről levágják a kenyér héját és kis kockákra vagy háromszögekre formázzák.

AMI MÉG ÉRDEKELHET