5+1 animale toxice de evitat pe parcursul călătoriilor!

Peisaje frumoase, experiențe de călătorie de neuitat – aveți grijă ca amintirea să nu se lege de un animal toxic!

Foto: Unsplash

Deși noi oamenii ne aflăm în fruntea lanțului trofic, dacă suntem atacați de aceste creaturi periculoase, putem deveni cu ușurință victime slabe și neajutorate.

Când visăm la destinații exotice, ar fi bine să fim conștienți şi de existența animalelor și plantelor otrăvitoare. Ne este frică de scorpioni, chiar dacă este posibil să nu fie foarte otrăvitori, iar vederea șerpilor nu este tocmai liniștitoare pentru un simplu turist, chiar dacă există puține specii otrăvitoare printre ei. De exemplu, există pești comestibili care nu par înfricoșători la început, dar dacă nu este scos veninul din ei înainte de procesare, pot fi mortali. Să vedem cele mai interesante şi ciudate animale toxice!

Păianjenul călător brazilian

Foto: Wikimedia


Animalul din Brazilia este capabil să injecteze cea mai mare doză de venin în oameni, dintre toate speciile de păianjen cunoscute. Are un diametru de 10-15 cm și se simte bine nu numai în pădurile tropicale, ci și în zonele populate. Veninul său provoacă crampe musculare dureroase timp îndelungat și dificultăți de respirație, care pot duce la moarte în câteva ore în lipsa asistenței medicale.

Peștele balon


Pregătirea corectă a peștelui balon (în japoneză: fugu) necesită prudență sporită și un bucătar cu experiență (şi cu atestat special) din cauza otrăvii mortale care poate apărea în organismul animalelor. Neurotoxina paralizează relativ rapid victima, ce rămâne pe deplin conștientă de faptul că în curând nu va putea respira sau mișca.

Scorpion galben palestinian


Artropodul din Orientul Mijlociu adoptă culoarea peisajului din jur, făcându-l și mai greu de observat când se ascunde lângă noi. Își injectează veninul foarte repede în victimă, iar toxina acționează într-un ritm uimitor: umple plămânii cu lichid, determinând victima să se înece destul de repede. Pentru a supraviețui este nevoie de asistență medicală foarte rapidă.

Șarpe de mare Belcher

Foto: amazing.zone


Cel mai otrăvitor animal din lume ajunge până la 1 metru lungime, are cu corp subțire, cu dungi verzui-gălbui cu negru. Trăiește în Marea Timor, în largul coastei din nord-vestul Australiei, Indonezia, Filipine, Noua Guinee, Insulele Solomon și în jurul insulelor Pacificului. Chiar și 1 mg de venin poate provoca moartea a 15 persoane. Își ucide victimele în câteva minute, iar mușcătura este cu atât mai periculoasă, cu cât abia se observă și nu lasă niciun semn. Totuşi, provoacă moartea a foarte puțini oameni, deoarece nu este deloc o creatură agresivă.

Meduza cubică

Foto: 123rf


Meduzele cauzează în fiecare an mai multe decese decât rechinii și șerpii de mare veninoși la un loc. Meduza cubică trăiește în largul coastei Australiei și doar de un an s-a găsit antidot pentru neutralizarea toxinei. O singură celulă veninoasă a unei meduze cubice poate provoca o moarte rapidă, prin convulsii, iar veninul unui animal mai mare ar putea omorî până la 60 de persoane. Toxina acestuia conține și substanțe psihoactive, ceea ce înseamnă că victima va fi complet confuză, incapabilă să spună ce i s-a întâmplat în apă.

Melcul de marmură conic

Foto: Wikimedia


Cu frumoasa sa casă, melcul trăiește în Oceanul Indian și Pacific și atrage scafandrii. Atenție, melcul nu trebuie nici măcar atins, deoarece are un cocktail otrăvitor care conține 200 de substanţe diferite, împotriva cărora nu există încă un antidot. Melcii au 20 de „săgeți" otrăvite în gură, iar una singură poate anihila o victimă dintr-odată. Chiar și înțepătura este extrem de dureroasă, dar amorțeala ulterioară și apoi paralizia sunt însoțite de chinuri teribile.

AMI MÉG ÉRDEKELHET