Villog az üzemanyagjelző? Vajon mennyit autózhatunk még ezt követően?

Az alacsony üzemanyagszint-jelzés felvillanása ellenére még mennyi tartalék lehet a tankban? Az internet ebben is segít.

Illusztráció: Pixabay

Ha az utolsó cseppig elhasználjuk az üzemanyagot jó esetben éppen eljutunk egy benzinkútig, rosszabb esetben az úton áll meg az autó. Azon túl, hogy egy igen kényelmetlen és veszélyes helyzetet teremthetünk azzal, hogy egy nagy forgalmú úton vagy dugóban marad mozdulatlan a kocsi, a motornak sem tesz jót az, ha majdnem üres tankkal üzemeltetjük.

Fotó: Shutterstock

Az autó súlyától és persze a tank méretétől is függ, mennyi lehet még a tartályban, amikor elkezd villogni az üzemanyagjelző: egy kisebb autóval jellemzően 30-40 kilométert tudunk még megtenni a lámpa kigyulladásától, nagy járművel ez lehet 50 kilométer is, ha nem vezetünk túl sportosan. Általában akkor világít az üzemagyagszint-jelző, ha a tartály a kapacitásának 10-15%-a alatt van. De függhet a márkától és a típustól is, mennyire elég az a kevés üzemanyag. Ha például 50 literes tartálya van az közepes méretű városi autónak, akkor a tartaléka 5 liter, ami alacsony fogyasztás mellett (ami mondjuk 6-7 l/100 km) még 70 kilométerre elégnek kell lennie. Az amerikai Tank on Empty weboldalon megnézheted márkánként és típusonként, mennyi mérföldre (1 mérföld = 1,6 km) elég a jelzőlámpa felvillanásától az üzemanyagod. A szakértők szerint különösen benzines autóknál kell figyelni arra, hogy ne ürítsük ki teljesen a tartályt, mert levegőssé válhat a rendszer, ami nem biztonságos, és a motor életét is lerövidíti.

AMI MÉG ÉRDEKELHET