Bella Italia – lenyűgöző autós túra Olaszországban

Az autós kirándulás a vezető számára általában nyűgöt és vesződségeket jelent. Engedjük azonban, hogy azt nyújtsa, amit a leginkább tud: a szabadság érzését.

Fotó: Unsplash

Nápoly, Pompeji, Amalfi, Positano, Salerno, Sorrento – már csak a településnevek felsorolásával is megjön a kedvünk egy vadregényes autózáshoz Olaszország egyik legszebb vidékén, a Nápoly-öböl mentén és az Amalfi-parton.

Nápolyból indulva az A3-as autópályán érünk a leggyorsabban Pompejibe, de választhatjuk a tengerhez közelebbi SS18-as számú utat is. A Vezúv által elpusztított ókori városból az SS145-ös úton jutunk el Sorrentóba, ahonnan az Amalfi-part mentén érünk Salernóba. Az SS163-as út legkarizmatikusabb része a Positano és Vietri sul Mare közötti, mintegy 36 km-es szakasz. Nápolytól Salernóig így közel 120 km a távolság, de a szűk hegyi utakon ezt mintegy 5 óra alatt tudjuk megtenni – amennyiben nem állunk meg folyamatosan a környék látnivalói miatt.

1. Nápoly

Fotó: Unsplash

Nápolyt látni és meghalni – tartja a mondás, és talán nem véletlenül. Bár Campania székhelyének ismertek az árnyoldalai (a szeméthegyektől kezdve a romló közbiztonságig), a rendkívül színes, pezsgő, gazdag történelemmel, kultúrával és gasztronómiával rendelkező várost mindenképpen érdemes felkeresni. Európa egyik legnagyobb történelmi városközpontjának falai napjainkig fennmaradtak. Ezeken belül pedig – a híres kikötő mellett – templomok, paloták, múzeumok, szabadtéri ásatások, szökőkutak és obeliszkek sokasága található.

2. Pompeji

Fotó: Unsplash

A romváros 79-ben, a Vezúv kitörése után néhány óra leforgása alatt tűnt el a Föld felszínéről. Mivel a vulkáni hamu és kőzet gyakorlatilag konzerválta települést, az ma is a 79-es állapotában maradt meg; a világ legnagyobb ismert összefüggő romvárosát megtekinteni felér egy két évezredes időutazással. De ugyanilyen nagy élmény megtekinteni a tragédia okozóját, a Vezúvot is, amelyen egész a kráter pereméig is eljuthatunk.

3. Sorrento

Fotó: Unsplash

A legenda szerint Odüsszeusz egyik fia alapította a Nápolyi-öböl déli csücskében fekvő kikötővárost, amely 420 óta érseki székhely, így a paloták mellett legfőbb látnivalóit a templomok jelentik. Egyenletes, enyhe éghajlata és gyönyörű fekvése mellett a régióból származó híres citromlikőr a limoncello miatt is kedvelt. Emellett innen komppal, vagy hajóval innen a legkönnyebb megközelíteni Tirrén-tenger egyik gyöngyszemét, a közeli Capri szigetét.

4. Positano

Fotó: Unsplash

Az Amalfi-part legszebb városa gyakorlatilag a hegy oldalában futó út alatt fekszik, így sok gyaloglásra és lépcsőmászásra kell felkészülni a feltérképezéséhez. Mór stílusjegyek és a térség jellegzetes kerámia díszítései jellemzik, teraszairól lélegzetelállító panoráma nyílik az azúrkék tengerre és a szűk öbölre. jelenkori népszerűségéhez nagyban hozzájárult, hogy a Nobel-díjas John Steinbeck is írt szépségéről.

5. Amalfi

Fotó: Unsplash

Az egykori városállam a középkorban tapasztalt hajósainak köszönhette gazdagságát, pompáját pedig a mai napig megőrizte, amit az impozáns Szent András-katedrális is jól mutat. Készüljünk fel arra, hogy a parkolás sziszifuszi munkát jelent majd, de amint végigsétálunk a tengerparti korzón, ráébredünk, hogy megéri a vesződséget – nem véletlen, hogy a leghíresebb festők, írók és zeneszerzők jártak ide ihletet találni.

6. Salerno

Fotó: Unsplash

A gazdag történelmű város messze földön ismert arról, hogy a középkorban itt működött a világ első egészségügyi iskolája, a Schola Medica Salernitana. Lenyűgöző, több mint öt kilométer hosszú promenádját ritka pálmák övezik, míg óvárosa, középpontjában a dómmal még Olaszországban is különlegesnek számít. A várost a 300 méteres dombon álló, fenséges kilátást biztosító Arechi vár masszív erődítménye uralja.


AUTÓVAL OLASZORSZÁGBAN

Olaszország a kontinens egyik legátgondoltabb és legjobb minőségű autópálya-rendszerével büszkélkedhet, amelyen szakaszonként kell fizetni. Lakott területen 50 km/h a megengedett sebesség, de a legtöbb belvárosi részen ez 30-ra csökken, míg gyorsabb szakaszokon 70-re nő. Városon kívül 90, gyorsforgalmi utakon 110, autópályán pedig 130 km/h a felső sebességhatár. A megengedett alkoholszint 0,5 mg (egy pohár bor), ezen felül szigorúan büntetik az ittas vezetést. Az olasz vezetési stílus legendásan temperamentumos és szabados, ezért turistaként fokozottan figyeljünk, akkor is, ha nekünk van elsőbbségünk. Az Amalfi-parton az út esetenként egészen keskeny, itt is fokozottan kell figyelni egy-egy élesebb, nem belátható kanyarnál.

AMI MÉG ÉRDEKELHET