Pakolós utazás – így szállítsd a sporteszközeidet!

Van, aki még biciklizni, van, aki már síelni indul novemberben, egy azonban biztos: az autó tele lesz csomagokkal. De hová tegyük a sportfelszerelésünket? Utastér, csomagtartó, tetőbox? Utánajártunk.

Fotó: Shutterstock


​Kívül vagy belül?

Akár sílécről, snowboardról, akár kerékpárról vagy más eszközről van szó, először azt kell eldönteni, az autón kívül vagy az utastérben akarjuk-e szállítani a sportszert. Ez attól is függ, hogy milyen és mekkora az autó, hányan utazunk benne, illetve hogy csak az oda- és visszaúton kell-e szállítanunk az eszközöket, vagy a tartózkodási helyen is utaztatjuk majd azokat nap mint nap.

Fotó: Skoda

Amennyiben van elég hely, a sporteszközök belülre is kerülhetnek.

Egyes modellekben síalagutat is kialakítottak, de más módon is, például az ülések döntésével is megoldható az elhelyezésük. Vigyünk sízsákot is a felszerelésnek, hiszen növelheti a bajt, ha egy nagyobb fékezésnél vagy balesetnél a hegyes síbotok vagy jól megélezett deszkák repülnek az utastérben.

A sízsák – amit érdemes rögzíteni – egyaránt védi az eszközt, az autót és az utasokat is.

A kerékpárok benti szállítása azért előnyös, mert nem kell különböző kiegészítőket venni és felszerelni az autóra, a biciklik nem koszolódnak utazás közben, nem növelik a légellenállással a fogyasztást, és nem változtatják meg az autó menettulajdonságait. Itt is fontos azonban biciklizsák használata, hiszen az éles vagy olajos részek könnyen felsérthetik vagy összekoszolhatják az utasteret. Ilyenkor legalább az első vagy mindkét kereket ki kell venni, emellett gumipókokra is szükség lesz, hogy ne dülöngéljenek menet közben.

Egyterű autókhoz általában lehet kapni a kivehető ülés helyére olyan sínt, amellyel biztonságosan rögzíthető a sporteszköz.

​Száguldó sílécek

Fotó: Skoda

Sokszor megoldhatatlan a benti szállítás, vagy sokkal egyszerűbb a kinti, ilyenkor is több megoldás közül választhatunk. A síléceket vagy speciális sítartóval, vagy a keresztrúdhoz csatlakoztatható, zárható adapterekkel rögzíthetjük. Az előbbieket a tetőre tapadó mágneses sítartók is helyettesíthetik ezek is biztonságosan használhatók.

A legjobban valószínűleg akkor járunk, ha zárható, teleszkópos tetődobozt teszünk fel a kocsira.

Szerencsére sok helyen bérelni is lehet ilyeneket. A boxok csak minimálisan növelik a fogyasztást, viszont a sílécek mellett beleférnek a botok, cipők, de akár egyéb csomagok is. Arra azonban figyelni kell, hogy a boxon belül is rögzítsünk mindent, illetve hogy az autók megengedett tetőterhelése 75–100 kilogramm, tehát hiába óriási a tetőbox, nem pakolhatjuk dugig. Azt is érdemes tudni, hogy az autó súlypontja, menettulajdonságai megváltoznak egy megterhelt tetőboxszal, óvatosabban kell tehát vezetnünk.

​Bicikli a tetőn

Fotó: Skoda

Az autón kívül három megoldás közül választhatunk: a bicikli a tetőn, a hátsó (ötödik) ajtóra támaszkodó vagy vonóhorogra szerelt tartón utazik.

A tetőn való szállításhoz ajánlott az egyszerű tetőcsomagtartóra fektetés helyett speciális, az eszközt függőleges helyzetben rögzítő kerékpártartót használni. Ámmagas autókon nem szerencsés ezt választani, mert nagyon nehéz feltenni/levenni a bicikliket). Hosszú útra nem igazán érdemes a tetőn vinni a kerékpárokat, mert 100 kilométerenként akár 2 literrel is megnövelhetik a fogyasztást, viszont rövidebb utakon előnyös lehet, mert kb. 5 másodperc alatt rögzíthető rajta a bicikli, nem zavarja a belső csomagtartóhoz való hozzáférést, nem nehezíti meg a parkolást – igaz, észben kell tartani, hogy parkolóházba nem hajthatunk be!

Fotó: Shutterstock

Bizonyos típusú autókon szállítható a kerékpár a hátsó ajtóra támaszkodó tartón.

Ennek az a hátránya, hogy koszos lehet a bringa, hogy megnehezül a hozzáférés a csomagtartóhoz, továbbá figyelni kell arra, hogy a szállítmány ne takarja el szabálytalanul a lámpákat vagy a rendszámot.

Az egyik legjobb módszer a vonóhorogra szerelhető szállító, ezek magasabb árkategóriában billenthető kivitelben is kaphatók, ezáltal nem zavarják a csomagtartó használatát. Gyorsan és könnyen felszerelhetők a kocsira, akárcsak a biciklik az eszközre – a legfőbb „hátrányuk”, hogy önmagukban is elég drágák, s a vonóhorog kialakítása is elég sokba kerül. Ezekbe általában beépítik a szükséges lámpákat és a pót-rendszámtáblatartót, arra viszont figyelni kell, hogy hátrafelé 1 méterrel nyúlhat túl az autón a szállítmány, míg oldalra 40–40 centiméterre lóghat ki – ez utóbbinak szükség esetén a kerekek levételével lehet eleget tenni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET