Rajtuk múlik az életünk, de nem ismerjük őket – érdekességek a légiforgalmi irányítókról

A légiirányítók azok a szakemberek, akik a toronyban ülve megadják az engedélyeket, figyelik a radarokat, és azok is, akik a kifutópályák mellett adnak jelzéseket a pilótáknak

Fotó: Shutterstock


Hagyományos radar

Miközben a világon egyre több mindenhez használjuk a GPS-t vagyis műholdas navigációs rendszert, a repülésirányítók a mai napig földi radarrendszert használnak – persze kiegészítik a kommunikációt GPS-rendszerű információkkal is.

Milyen végzettség kell?

Shutterstock

A legkönnyebben a légierőtől lehet bekerülni, de általában el kell végezni a légiforgalmi irányító tanfolyamot, amihez minimum középfokú iskolai végzettségre van szükség. Tehát sem felsőfokú végzettség, sem szakirányú előképzettség nem szükséges a kétéves légiforgalmi irányítói tanfolyam elvégzéséhez, elég egy középfokú angol nyelvvizsga (folyékonyan kell tudni angolul beszélni), a jó kommunikációs készség és persze a büntetlen előélet.

Fel lehet törni, de nem érdemes

Tudtad hogy egy olcsó kütyüvel könnyedén meghackelhetőek a repülési kommunikációs rendszerek? Igaz, nem érdemes ezzel „szórakozni", mert mindenhol hosszú börtönbüntetés jár érte. Gyakori módszer, hogy hordozható transmitterrel (a transmitter a hangjeleket átalakítja, és rádiófrekvencián továbbítja) zavarják a rádiós kommunikációt. Nem egy bonyolult módszer, de annál ártalmasabb, ezért az Egyesült Államokban 5 év börtönbüntetés jár azért, ha valaki megzavarja a légi közlekedést rádióit.

Távirányítás

Már sok városban tesztelnek távoli irányítótornyokat. A nagyfelbontású kamerák, érzékelők és monitorok lehetővé teszik a légiirányítók számára, hogy úgy végezzék munkájukat, mintha a repülőtéren lennének. A technológia annyira érzékeny, hogy akár a ködöt és állatokat is képes észlelni a kifutón.

Ezért ferdék a torony ablakai

Fotó: Shutterstock

A legtöbb irányítótorony körpanorámás ablakai mindig kicsit ferdék és színezettek, hogy semmi se zavarja a jó látási viszonyokat. A ferde üvegen nem törik úgy a külső és belső (monitorok, telefonok) fény, hogy zavarja a kilátást.

Vészhelyzet esetén jó a lámpa is

Mit csinálnak az irányítók, ha elromlik a rádió vagy olyan környezeti hatások vannak, ami miatt a rádió működésképtelen?Ebben az esetben lámpákkal kommunikálnak, megvan egy sajátos jelrendszerük vészhelyzet esetére: három színt – pirosat, fehéret és zöldet – használnak, hogy üzenjenek a pilótáknak. Nem meglepő, hogy a folyamatos zöld fény a szabad utat jelenti, vagyis a pilóta megkapta az engedélyt a leszálláshoz.

AMI MÉG ÉRDEKELHET