Top 5 orașe din Italia cu cele mai bune experiențe gastronomice

Italia oferă multe orașe care merită vizitate pentru aventuri gastronomice unice.

Mezeluri italia
Foto: Shutterstock

Italia este un paradis al gurmanzilor, așa că este ușor de organizat o călătorie gastronomică aici. Iată 5 orașe italiene în care poți să mănânci excelent.

Bologna

Foto: Shutterstock

Este unul dintre cele mai renumite orașe italiene, când vine vorba de gastronomie, dar, din anumite motive, se află încă în afara atenției celor mai mulți turiști. Cu toate acestea, este locul în care au luat naștere tortellini și tortelloni, ca să nu mai vorbim de tagliatelle al ragù, care sunt, în esență, pastele bolognese originale. Pe străzile medievale din Quadrilatero, în fața Piazza Maggiore, tarabele și cafenelele oferă o privire de ansamblu asupra gastronomiei orașului. Poți să îți termini masa cu lambrusco - un vin roșu spumant - și, în cele din urmă, cu înghețată, care este luată atât de în serios în Bologna, încât prepararea ei poate fi studiată la universitatea locală.

Genova

Foto: Shutterstock

Capitala Liguriei a dat lumii două mari invenții: focaccia și pesto.
Străzile înguste ale orașului nu duc lipsă de cafenele minuscule care servesc focaccia și farinata, adică clătite savuroase din năut, dar zona este, de asemenea, plină de trattorii care pregătesc mâncăruri locale, cum ar fi pesto trofie cu paste sau pansoti cu sos de nuci. Unul dintre punctele de atracție ale orașului vechi este imensul Mercato Orientale, cu tarabe care vând cele mai bune măsline liguriene, paste proaspete și carne, printre multe altele.

Parma

Foto: Shutterstock

Nimeni nu știe cum să facă șuncă și brânză ca și cei din Parma - mai ales când șunca este prosciutto di Parma și brânza este parmigiano reggiano. Nu trebuie ratată nici șunca numită Culatello di Zibello, produsă în doar opt sate de lângă Parma. De asemenea, orașul ia în serios ora aperitivo, adică un toast plăcut între prânz și cină.

Plimbă-te seara de-a lungul Străzii Farini, unde poți alege dintr-o sumedenie de baruri confortabile.

Palermo

Foto: Shutterstock

Capitala Siciliei oferă o experiență street food ca niciun alt oraș italian.

În forfota cartierului Kalsa, poți vedea cu ochii tăi cum vânzătorii prăjesc pește, creveți și calamari pe grătare gigantice, dar poți alege, de asemenea, dintre celebrele gustări siciliene prăjite, cum ar fi arancini (chifteluțe de orez prăjit), sau panelle (gogoși de năut). La piața de alimente Mercato del Capo, poți descoperi, de asemenea, influența bucătăriei arabe asupra gastronomiei orașului, de exemplu prin pasta con le sarde, adică spaghete cu sardine și fenicul.

Cagliari

Foto: Shutterstock

Capitala Sardiniei este un amestec armonios al aromelor munților din jur și ale coastei mediteraneene.

Iubitorii de fructe de mare trebuie să încerce bottarga, adică icrele de biban marinate, cunoscute sub numele de caviarul săracului, care reprezintă o adevărată specialitate culinară cu spaghete. Străzile înguste din orașul vechi din Cagliari, cum ar fi Via Sardegna, sunt pline de restaurante mici care servesc alte specialități sarde. De exemplu, malloreddus, adică paste cu sos din carne de porc, și fregula, servită de obicei cu midii.

AMI MÉG ÉRDEKELHET