Sfaturi de drumeție: ce ne-a înțepat și ce-i de făcut?

Dacă mergem frecvent în excursii sau petrecem mult timp în aer liber vara, merită să învățăm cum arată înțepăturile de insecte și ce să facem dacă nu am reușit să le evităm.

Foto: Unsplash

Nu cu mult timp în urmă, am dat sfaturi despre ce să facem dacă suntem mușcați de o căpușă și am scris și despre 5 remedii naturale care, de exemplu, ajută în cazul unei înțepături, iar acum vă ajutăm să recunoașteți cu ce fel de înșepătură aveți de-a face.

Așa arată diferitele înțepături

Pornind din colțul stânga sus: țânțar, ploșniță, căpușă, albină, furnică, păianjen.

Este adevărat pentru toate înțepăturile că este mai bine să le prevenim, dar dacă s-au întâmplat deja, să nu ne zgâriem pielea la locul mușcăturii, și astfel acestea vor dispărea complet după câteva zile de disconfort. Până atunci, să punem ceva rece peste ele și să purtăm haine care nu irită suprafața pielii. De asemenea, putem reduce umflăturile și mâncărimea cu uleiuri esențiale diluate: citricele, menta, lavanda și eucaliptul ne pot alina mâncărimea.

Căpușă

Foto: Shutterstock

Observăm de obicei mușcătura de căpușă abia atunci când suge deja sângele. Nu este dificil să îndepărtăm căpușa în sine, dar în zilele și săptămânile de după mușcătură trebuie să acordăm o atenție deosebită locului mușcăturii, iar dacă apare o umflătură, roșeață cu cercuri concentrice în jurul ei, trebuie consultat imediat un medic, deoarece acesta ar putea fi un semn al bolii Lyme. Să apelăm la doctor și dacă simțim o durere de cap severă, slăbiciune, stare de rău sau febră mare în săptămânile după mușcătură, să spunem medicului că am fost mușcat de o căpușă, deoarece ar putea fi un semn de encefalită!

Cum se scot căpușele:

  • Dacă nu avem o pensetă sau o lingură special concepută pentru căpușe, s-o prindem cu o pensetă neascuțită și s-o tragem din piele cu o mișcare fermă!
  • Să evităm orice soluție care implică sufocarea sau strângerea căpușei, deoarece astfel vom crește riscul de infecție! Așa că nu trebuie unsă cu ulei sau pulverizată cu insecticid.
  • Dacă organul bucal de supt al căpușei (nu capul) rămâne vizibil și cu ochiul liber în pielea noastră, să nu-l înțepăm, deoarece astfel vom provoca doar iritații și reacții inflamatorii. Organismul nostru îl va îndepărta cu timpul.
  • Locul mușcăturii de căpușă trebuie dezinfectat dacă sângerează sau s-a rănit de la îndepărtarea insectei.

Albină

Foto: Unsplash

Înțepăturile de albine nu sunt atât de comune pe cât cred mulți oameni, pentru că albinele mor după înțepătură, acul lor rămânând în piele. Înțepăturile de albine se caracterizează prin roșeața care apare rapid la locul înțepăturii. Dacă acul nu cade de la sine, să-l prindem cu unghiile sau o pensetă și să-l tragem afară. Senzația de mâncărime apare abia după pulsațiile fierbinți. Să aplicăm un unguent antihistaminic pe înțepătură și să punem pe ea o compresă cu apă rece. Dacă observăm dificultăți de respirație sau de înghițire, vărsături, diaree, slăbiciune, confuzie sau transpirație crescută, umflarea limbii sau a gurii după ce am fost înțepați, să sunăm imediat ambulanța, deoarece acesta poate fi un semn de alergie la înțepătura de albine sau de viespe.

Viespe

Foto: Unsplash

Viespa își poate retrage acul după înțepătură, dar în toate celelalte privințe simptomele sunt similare cu înțepăturile de albine: la locul mușcăturii se dezvoltă o umflătură roșie, care ustură și este dureroasă. La 10% dintre oameni acesta poate avea un diametru mai mare de 10 centimetri în primele 24-48 de ore după înțepătură, dar se va diminua de la sine. Atacul alergic însă trebuie luat în serios în cazul mușcăturii ambelor insecte!

Țânțar

Foto: Pixabay

Țânțarii medii de la noi răspândesc foarte rar boli precum rudele lor tropicale. Totuși, înțepăturile lor pot provoca simptome neplăcute, cicatrice cu vindecare lentă, umflate care se pot infecta dacă sunt zgâriate cu mâinile sau unghiile murdare. Putem îngheța înțepătura, să aplicăm cremă antihistaminică (anti-mâncărime), iar uleiul de lavandă, de asemenea, calmează foarte bine pielea.

Păianjen

Foto: Unsplash

Mușcăturile de păianjen sunt foarte rare, deoarece nici păianjenul nu vrea să se confrunte cu omul, mușcă doar când se simte în pericol, de exemplu dacă vrem să-l strângem, ne culcăm sau călcăm pe el. Mușcătura de păianjen lasă în urmă de obicei o pată roșie, foarte umflată, cu două depresiuni punctiforme, iar la locul ei poate apărea chiar și o veziculă, cu simptome de la mâncărime ușoară până la iritație foarte puternică. Dacă găsim pe piele o umflătură cu mâncărime care nu dispare, trebuie consultat întotdeauna un medic pentru că, de exemplu, și primele semne de zona zoster (virusul herpesului, care provoacă și varicela) pot semăna cu o mușcătură.

Purice

Fotó: Pixabay

Înțepăturile de purici pot fi prevenite cel mai bine: să tratăm în mod regulat animalele noastre de companie cu substanțe care ucid puricii, astfel încât nici animăluțul nostru, nici noi să nu putem fi mușcați. Puricii provoacă mușcături dureroase și iritante, și pot chiar răspândi teniile. Înțepăturile de purici sunt de obicei mici umflături roșii cu crustă pe picioare, care provoacă mâncărime, să aplicăm creme cu cortizon și calmante!

Furnică

Foto: Unsplash

Înțepăturile furnicilor se întâmplă rapid și sunt foarte, foarte neplăcute, deoarece multe furnici ne pot înțepa pielea în același timp. Să avem mare grijă să nu ne așezăm, să nu călcăm sau să nu ne culcăm pe un mușuroi. Simțim imediat că pielea ne arde, ne ustură și durerea este destul de puternică, iar după un timp pot apărea umflături. Să facem imediat un duș rece, să spălăm zona cu săpun și apoi să aplicăm o cremă antiinflamatoare și antihistaminică pe locul mușcăturii.

Ploșniță de pat

Foto: Shutterstock

Este una dintre cele mai înșelătoare tipuri de înțepături, deoarece la început victima nici măcar nu știe că are o înțepătură, în zona înțepăturii apar multe erupții mici. Apar de obicei pe brațe și picioare, dar dacă perna este și ea infectată, o parte a feței va fi plină de mici umflături roșii. Mușcătura de ploșniță dispare în câteva zile, până atunci trebuie tratată cu unguent cu hidrocortizon pentru a reduce inflamația și mâncărimea. Patul și lenjeria de pat trebuie aruncate urgent, iar dacă ne aflăm într-un hotel, să cerem imediat să ne fie schimbată camera!

AMI MÉG ÉRDEKELHET