Să călătorim dincolo de Pământ cu cele mai bune imagini spațiale!

Putem observa de aproape cosmosul și planeta noastră prin înregistrări 4K, adică la o rezoluție ultra-înaltă.

Foto: Getty Images

Întotdeauna NASA a fost în fruntea dezvoltării tehnologiilor vizuale, folosindu-le printre primii și în tehnologia spațială. Cum de câțiva ani cel mai avansat standard în acest domeniu este 4K (adică UHD, imagine de calitate ultra-high-definition), vă arătăm înregistrări cu o atât de mare rezoluție.

Camera de mare rezoluție 4K a Stației Spațiale Internaționale poate capta până la 300 de cadre pe secundă (de cinci ori mai mult decât un smartphone high-end), iar oglinda principală a telescopului spațial Hubble, folosit pentru captarea imaginilor spațiale, poate adune de 40.000 ori mai multă lumină decât ochiul uman. NASA împărtășește deja și cu publicul larg cele mai bune fotografii.

Erupția solară din 2016 în mai multe culori

youtu.be

NASA’s 4K View of April 17 Solar Flare

Această erupție solară de intensitate medie a fost capturată de un satelit NASA care urmărește din 2010 Soarele și efectul său asupra Pământului. Caracteristica specială a înregistrării: camera a capturat erupțiile în mai multe lungimi de undă diferite ale luminii ultraviolete – pentru ochiul liber, fără instrumente, acestea ar fi rămas invizibile.

Pământul înfășurat în lumină nordică

youtu.be

Stunning Aurora Borealis from Space in Ultra-High Definition (4K)

Aurora Boreală, adică lumina polară, este o priveliște minunată atât de pe Pământ, cât și de pe Stația Spațială Internațională. Camera arată fenomenele Aurora Borealis și Aurora Australis, care se formează când electronii și protonii încărcați electric în câmpul magnetic al Pământului se ciocnesc cu atomii neutri în atmosfera superioară.

Asta au văzut de pe Lună astronauții Apollo 13

youtu.be

Apollo 13 Views of the Moon in 4K

Filmul a fost înregistrat de sonda spațială Lunar Reconnaissance Orbiter care orbitează din 2009 în jurul Lunii din același unghi din care astronauții misiunii Apollo 13 din 1970 au văzut spațiul și planeta noastră.

Best of Earth

youtu.be

The Sound (& Visions) of Silence

Montaj din înregistrările astronauților Paolo Nespoli și Randy Bresnik din timpul serviciului de pe Stația Spațială Internațională. Filmulețul prezintă Pământul prin cele mai interesante, curate și variate imagini captate din spațiu.

Bătrânul continent

youtu.be

Europe from Space in 4K

Stația Spațială Internațională ocolește Pământul în aproximativ 90 de minute, și pe vreme senină din cupola ei pot fi identificate cu precizie marile orașe, insule și vârfuri muntoase ale Europei. Video realizat din aceste imagini.

Mercurul în fața Soarelui

youtu.be

Mercury Transit 2019 - 4K

Înregistrările din acest video au fost realizate de Observatorul Dinamicii Solare al lui NASA pe 11 noiembrie 2019, când micuțul Mercur trecea în fața Soarelui uriaș: cea mai mică planetă (diametru de circa 4.800 km) a sistemului nostru solar pare doar o micuță bilă de sticlă. Soarele apare pe imagini cu suprafețe diferite, deoarece telescopul a captat imaginile în lumini cu diferite lungimi de undă.

AMI MÉG ÉRDEKELHET