Cele mai vechi clădiri care încă pot fi admirate

Chiar și în urmă cu mai multe mii de ani, oamenii au știut cum să proiecteze și să ridice clădiri durabile. Iată dovezile!

newrange
Foto: Getty Images

Dacă vine vorba de structuri antice, în general ne gândim din start la Stonehenge sau la piramidele din Giza, deși peste tot în lume se găsesc clădiri, sanctuare sau locuri de înmormântare și mai vechi. Vă arătăm opt construcții care pot fi vizitate.

Knap of Howar, Scoția

Foto: Instagram

Potrivit istoricilor aceasta este cea mai veche clădire din Europa care rezistă și în prezent, fiind finalizată în urmă cu 5500-5700 ani. Construcțiile de piatră de pe insula Papa Westray erau probabil grupuri de clădiri legate. Doar două locuințe au rămas întregi până în prezent printre ruine.

Templurile gemene Ġgantija, Malta

Foto: Instagram

Complexul bisericesc neolitic a fost construit în urmă cu 5200-5600 ani pe insula Gozo, care aparține Maltei. Cercetătorii spun că a fost sanctuarul zeului fertilității, unde au fost sacrificate animale. Acum face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Templul Tarxien, Malta

Foto: Instagram

Prima clădire a celuilalt complex bisericesc neolitic maltez a fost finalizat în jurul anului 3250 î.Hr. Cel mai vechi edificiu a dispărut aproape complet, dar pe baza rămășițelor, și celelalte temple au putut fi reconstruite. Planul etajului este o capodoperă arhitecturală, cu camere simetrice, în formă de boabe.

Shunet El Zebib, Egipt

Foto: Instagram

Nisipul și inundațiile au îngropat adânc străvechiul edificiu egiptean, care a fost explorat cu ajutorul tehnologiilor moderne. Mormintele construite în jurul anului 2750 î.Hr. în valea Nilului sunt chiar mai vechi decât piramidele din Giza.

Barnenez, Franţa

Foto: Instagram

Barnenez a fost construit în 4850 î.Hr., în epoca neolitică, pe dealul de lângă Canalul Mânecii. Locul de înmormântare din Bretania, unde s-au găsit 11 coridoare și două camere mari de înmormântare, este numit Panteon Preistoric. Acest complex de clădiri este a doua cea mai veche structură de pe Pământ și, din păcate, până în secolul al XX-lea nu a fost tratată ca o moștenire valoroasă (pietrele au fost folosite în construcții). Acum structura de piatră a fost restaurată.

West Kennet Long Barrow, Anglia

Foto: Instagram

Cimitirul din sudul Angliei a fost construit în 3600 î.Hr., pe deal fiind descoperite în total cinci camere de înmormântare. Potrivit arheologilor, rămășițele din epoca de piatră sunt mai vechi cu 400 de ani decât Stonehenge. Construcția a fost folosită ca cimitir timp de 12 secole. Planul de etaj al camerelor arată o formă de triunghi echilateral, în ele fiind descoperite 46 de morminte. Morții au decedat la o distanță de 20-30 ani, iar după această perioadă localnicii venerau deja edificiul ca loc sacru.

Newgrange, Irlanda

Foto: Instagram

Este una dintre cele mai mari clădiri antice care au supraviețuit până în zilele noastre. Planul de etaj al mormântului subteran realizat în al 4-lea mileniu î.Hr. este în formă de cruce. Inelul de piatră care înconjoară dealul este aproape intact. Persoane importante au fost îngropate aici, iar pietrele erau decorate cu forme geometrice tipice epocii. La solstițiul de iarnă, soarele strălucește prin intrare, astfel încât camera altfel complet întunecată este inundată de lumină.

Mormântul lui Cirus al II-lea cel Mare, Iran

Foto: Instagram

Mormântul celui care a fondat Imperiul Ahemenid, Cirus al II-lea cel Mare, este prima clădire rezistentă la cutremure din lume. Cripta construită cu 600 de ani î.Hr. face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Mormântul propriu-zis se află într-un compartiment subteran separat, astfel nu s-ar deteriora nici dacă structura de piatră s-ar prăbuși.

AMI MÉG ÉRDEKELHET