Látványos és kényelmes – teszten a Citroën C4 X

A SUV-ok, a kupék és a szedánok dizájnelemeit ötvöző egyedi megjelenés csak egy a Citroën C4 X számos erénye közül – a menetkomfort kitűnő, a dízelverzió pedig keveset is fogyaszt.

Fotó: Martin Šulek

A kompakt autók szegmensében kifejezetten menőnek számítanak a megemelt crossoverek. Ilyen a Citroën C4 harmadik generációja is, amely csaknem három éve van a piacon és az X verzió alapjául is szolgált. A két modell méretei a hosszúságot kivéve azonosak: az új C4 X hátsó része viszont 24 centiméterrel megnőtt, aminek köszönhetően a csomagtér 130 literrel 510 literesre bővült.

Bár a forma alapján teljesen felnyíló hátsó ajtóra számítanánk, a tesztelt Citroën C4 X 1.5 BlueHDi Shine modell csomagtérajtója valójában olyan mint a hagyományos szedánoké. Emiatt a bepakolás kicsit nehézkes, ám maga a raktér praktikus kialakítású, a két sárvédő között akár 1 méter széles tárgyak is elférnek, a könyöktámasz pedig sílécek szállítására alkalmas nyílást rejt.

​Felhasználóbarát

Fotó: Martin Šulek

Az ergonomikus beltérben ugyan a műanyag van túlsúlyban, de a C4 X kialakítása így is ízléses.

Az első utasülésen helyet foglalók a tároló rekesz feletti részen kényelmesen használhatják a táblagépüket, vagy egy kihajtható tartóra is rögzíthetik azt. A digitális műszerfal a kisebbek közé tartozik, de minden szükséges információ elérhető rajta, az automata sebességváltó és a vezetési üzemmódok kezelőfelülete pedig a középkonzolon kapott helyet. Az infotainment rendszer könnyen áttekinthető és rugalmasan kezelhető, a sávtartó asszisztens például egyetlen mozdulattal kikapcsolható. A hangerő tekerőgombja ugyancsak fokozza a felhasználó komfortérzetét, akárcsak a klímaberendezés kezelése. Utóbbi kapcsolói alatt található a mobiltelefonnak kialakított hely, vezeték nélküli töltőpaddal és két USB-porttal, ami ugyanígy a hátul ülőknek is rendelkezésére áll – igaz, ez még a csúcsnak számító Shine felszereltségi szintnél is opcionális tétel.

Hibrid nélkül

Fotó: Martin Šulek

Bár vannak olyan országok, ahol a márka csak az elektromos verziót forgalmazza, Romániában belső égésű motorral is rendelhető a modell. Az 1,2 literes benzines 100 és 130 lóerős változatban is elérhető, a kitűnő fogyasztást produkáló, 1,5 literes BlueHDi dízel teljesítménye pedig 130 LE. Utóbbival a tesztút alatt városban 4,9 literes, országúti és városi vegyes forgalomban pedig 4,5 literes fogyasztást mértünk 100 km-en. Ez az érték autópályán is csak egy literrel nőtt, vagyis a C4 X reális hatótávja 1000 km körül alakul, ráadásul a Citroën mindezt bármiféle hibrid-technológia használata nélkül érte el.

A kiváló hatékonyságért „cserébe” a motor reakciója eléggé nehézkes, ami a kereszteződésekben érződik igazán, amit csak módjával enyhít a Sport üzemmód használata. A széria 8 fokozatú automata váltó simán dolgozik, köszönhetően annak is, hogy már alacsony fordulatszámon rendelkezésre áll a 300 Nm-es forgatónyomaték.

​Progresszív kényelem

Fotó: Martin Šulek

A C4 X is hozza a márkától megszokott komfortérzetet, a hangszigetelése kiváló, futóműve pedig lágy hangolású. A nagyobb kátyúkat még megérezzük vele, a kisebb egyenetlenségeket azonban elnyeli a progresszív hidraulikus rendszer – ezt a technológiát egyébként a raliversenyek világából mentették át a szériagyártásba.

Annak ellenére, hogy az alap C4 modellhez képest az X verzió hosszabb, nagyobb a csomagtere és vonzóbb belső térrel rendelkezik, még a Shine csúcsfelszereltséggel is csak 1000 euróval kerül többe. Miközben ezért a pénzért egyedi stílusú autót kapunk, amely szinte egy kategóriával nagyobb.

3 fontos tartozék

Fotó: Martin Šulek

  • Advanced Comfort ülések – A 15 mm vastag felületi szivacsréteggel ellátott ülések kényelmes testtartást biztosítanak. Opcionálisan ülésfűtéssel és masszázsfunkcióval is rendelkezhetnek.
  • Smart Pad Support – A közvetlenül a műszerfalba beépített kihúzható tartóeszköz egyszerre strapabíró, biztonságos és funkcionális.
  • Digitális asszisztens – A My Citroën Drive Plus kezelőfelület 10 colos érintőképernyőjét a tabletek mintájára, widgetek segítségével lehet személyre szabni.

​Citroën C4 X 1.5 BlueHDi Shine

  • MOTOR – turbódízel, 4 henger, 1,5 liter
  • MAX. TELJESÍTMÉNY – 131 LE
  • MAX. FORGATÓNYOMATÉK – 300 Nm
  • SEBESSÉGVÁLTÓ – 8 fokozatú automata
  • VÉGSEBESSÉG – 206 km/h
  • MÉRETEK (H/SZ/M) – 4600/1834/1525 mm
  • CSOMAGTÉR – 510–1360 liter
  • ALAPÁR – 32 000 euró


AMI MÉG ÉRDEKELHET