Top 3 clădiri art nouveau în Subotica

Există atât de multe capodopere ale arhitecturii Art Nouveau în Subotica, Serbia, încât ar fi dificil să le enumerăm pe toate - îți prezentăm cele mai importante trei clădiri.

Sinagoga Subotica
Foto: Shutterstock

Deși Art Nouveau și-a pus amprenta în mai multe zone ale artei, cele mai remarcabile sunt clădirile bogat decorate, diferite de oricare altele. Arhitectura Art Nouveau are clădiri reprezentative impozante în Subotica, astfel localitatea din Serbia este membru al Reţelei Orașelor Art Nouveau. Aceasta a fost constituită în 1999 și include 17 localităţi din 14 ţări europene, respectiv capitala Cubei, Havana și enclava spaniolă din Africa de Nord, Melilla. România este reprezentată prin Oradea, iar în reţea sunt membri și mari orașe europene, cum ar fi Helsinki, Barcelona, Glasgow, Riga sau Budapesta.

Sinagoga 

Foto: Shutterstock

Potrivit locuitorilor din Subotica, în orașul lor a fost construită "una dintre cele mai frumoase sinagogi din această parte a Europei". Finalizată în 1902, sinagoga este excepțională nu numai pentru că este singurul sanctuar evreiesc pur Art Nouveau din Europa, ci și pentru că este considerată unul dintre cele mai frumoase exemple de Art Nouveau maghiar. Acest stil este caracterizat de motive de artă populară: decorațiuni florale, pene de păun, lalele, trandafiri sau crini stilizați, care se regăsesc pe vitralii și pe pereții pictați. Interioarele amintesc de Vechiul Testament, iar armonia vibrantă a culorilor este menită să evoce un sentiment de bucurie în rândul credincioșilor. Sinagoga a devenit proprietatea orașului Subotica în 1976, deoarece comunitatea evreiască din localitate nu a putut să o întrețină, iar în anii 1980 a fost folosită pentru spectacole de teatru. Renovarea sa a fost finalizată în 2019, iar sinagoga a fost revendicată de către comunitatea evreiască din Subotica.
Deși a doua cea mai mare sinagogă din Europa a redevenit un lăcaș de cult, aceasta este deschisă turiștilor, cu excepția zilelor de sâmbătă și luni.

Primăria

Fotó: Shutterstock

Primăria, construită între 1908 și 1910, este una dintre bijuteriile Art Nouveau-ului maghiar din centrul orașului Subotica. Turnul său înalt de 76 metri cu un punct de belvedere la o înălțime de 45,5 metri oferă o panoramă de neegalat a orașului și a împrejurimilor sale. Clădirea simetrică are patru curți și patru intrări. În partea de nord, într-un parc frumos se găsește Fântâna Albastră și un foaier cu trei săli de festivitate la etajul superior, inclusiv Sala Mare de Festivitate, inima primăriei. Aici au loc ședințele consiliului, dar sunt organizate și concerte și nunți. Frumoasele sale vitralii sunt opere de artă deosebit de valoroase.

Ornamentația bogată și decorațiunile Art Nouveau sunt completate de motive romantice din arta populară maghiară.

Palatul Raichle

Foto: Shutterstock

Construit de arhitectul Ferenc Raichle pentru familia sa într-una dintre cele mai frumoase părți din Subotica, acest palat a fost o sursă de admirație încă de la inaugurarea sa în 1904.
Când ajungi în oraș cu trenul, Palatul Raichle este primul lucru pe care îl vezi.
Decorul magnific al clădirii și culorile sale splendide sunt cu adevărat impresionante. Intrarea în palat are forma unei inimi răsturnate, încastrată într-o secțiune a fațadei. Motivul inimii este reprezentat în mai multe modalități originale - chiar și poarta din fier forjat este în formă de inimă. Ferenc Raichle a proiectat clădirea pe baza versiunii maghiare a Art Nouveau și inspirat de arta populară transilvăneană. În prezent, palatul găzduiește Galeria Contemporană din Subotica și o cafenea în curte.
AMI MÉG ÉRDEKELHET