Luminile metropolei – Crăciunul la New York

Una dintre cele mai frumoase perioade în New York este cea a săptămânilor premergătoare Crăciunului, când Manhattan își îmbracă hainele de sărbătoare și întâmpină vizitatorii cu programe uluitoare.

Foto: Unsplash


Pentru a intra în atmosfera sărbătorilor, să începem într-una dintre cele mai cunoscute săli de concerte din lume! Rockettes”, spectacolul de Crăciun din Radio City Music Hall, este din 1932 o tradiţie vie a orașului New York. Dacă avem buget pentru un singur spectacol în acest sezon de vacanţă la New York, acesta trebuie neapărat văzut. Pe baza fotografiilor s-ar crede că vom vedea doar dansatorii îmbrăcaţi în rochii cu paiete, dar spectacolul înseamnă mult mai mult. Îmbină o atmosferă de basm, cântăreţi, patinaj artistic, efecte spectaculoase și, bineînţeles, o mulţime de dansatori în costume minunate.

Foto: Shutterstock

Rockettes

Un alt spectacol tradiţional de Crăciun care datează de câteva decenii este „Spărgătorul de nuci” de la Lincoln Center, interpretat de New York City Ballet. Nimic nu anunţă mai bine sezonul sărbătorilor, fiind o experienţă extrem de înălţătoare să vedem povestea în cea mai cunoscută reprezentaţie. Se joacă din 1954 cu un succes uimitor – 90 de dansatori, 62 de muzicieni, 40 de asistenţi de scenă și peste 125 de copii trec pe rând pe scenă în jurul uriașului brad de Crăciun.

PATINAJ ÎNTRE ZGÂRIE-NORI

Foto: Unsplash

În timpul sărbătorilor, Rockefeller Center întotdeauna adună o mulţime imensă. Nu întâmplător, deoarece faimosul brad de Crăciun a devenit o atracţie de neratat – să nu îl vedem ar fi ca și cum am vizita Parisul fără să urcăm în Turnul Eiffel. Aglomeraţia cea mai mare este la aprinderea luminilor decorative ale bradului, respectiv în timpul spectacolelor pe patinoar. Însă dacă ajungem dimineaţa sau seara târziu, nu va trebui să împărţim locul cu alţi mii de turiști.

În decembrie, târgurile de Crăciun se deschid în mai multe părţi ale orașului, de exemplu în clădirea Grand Central Station – acest nod de transport este în sine o atracţie turistică inconfundabilă pentru oraș. Este populară și Union Square Holiday Market sau Columbus Circle Holiday Market la colţul de sud-vest al Central Park, în timp ce tarabele cu cadouri din Bryant Park sunt plasate în jurul unui patinoar grozav. Normal, nu este singurul loc în care putem patina pe gheaţă în oraș – putem să ne distrăm și pe patinoarul din Central Park sau de la Rockefeller Center, ambele oferind o experienţă pentru o viaţă cu luminile și aromele festive. În Bryant Park însă, se plătește doar pentru închirierea patinelor, nu și pentru intrare. La chioșcurile de aici găsim o ofertă bogată de produse artizanale, decoraţiuni de Crăciun și, bineînţeles, cidru fierbinte pentru a ne încălzi.

VITRINE DE CRĂCIUN

Foto: Shutterstock

Pulitzer Fountain

În New York, chiar și într-o zi obișnuită a săptămânii, rămânem cu gura căscată la vederea creativităţii vitrinelor, dar totul se ridică la un alt nivel în timpul Adventului – mai ales în magazinele de lux de pe Fifth Avenue. Cele mai extravagante vitrine de sărbători pot fi găsite la Bergdorf Goodman, Dior, Cartier și Saks, meritând să ne plimbăm pe bulevard de la Central Park până la 34th Street.

Nu doar magazinele, ci și străzile sunt îmbrăcate în decoraţiuni festive în această perioadă.

Mai mult, Fântâna Pulitzer, situată în colţul sud-estic al Central Park, lângă Hotelul Plaza, se transformă și ea într-o scenă de basm cu ajutorul blocurilor de gheaţă, figurinelor cu animale și luminilor de Crăciun.

LUMINILE DIN DYKER HEIGHTS

Foto: Unsplash

Deși mulţi turiști nu părăsesc niciodată cartierul Manhattan, există ceva interesant pentru care merită să luăm metroul și să ne îndreptăm spre Brooklyn, la puţin peste o oră distanţă de centrul orașului. În cartierul Dyker Heights este tradiţia ca proprietarii caselor rezidenţiale să ceară ajutorul designerilor profesioniști pentru a crea decorul festiv al grădinilor. De parcă vecinii ar concura unii cu alţii... Ne putem plimba în faţa unor grădini tot mai uimitoare, în care figurine de reni, sute de Moși Crăciuni gonflabili, soldaţi de jucărie în mărime naturală și mii de ghirlande de lumini evocă atmosfera de Crăciun. Cele mai frumos decorate case din cartier se găsesc în zona delimitată de 11th și 13th Avenue, respectiv străzile 83 și 86. Magia luminii este extrem de populară, așa că nici să nu ne gândim să mergem cu mașina, pentru că blocajele de trafic sunt uriașe.

PARTY ÎN GRĂDINA BOTANICĂ

Foto: New York Botanical Garden


Dyker Heights nu este singurul motiv pentru care merită să ne desprindem de centrul orașului: în urmă cu un deceniu sau două, doar cei mai curajoși turiști au luat metroul spre Bronx, dar siguranţa publică din cartier s-a îmbunătăţit mult de atunci. Aici se află Grădina Botanică din New York, iar în sera cu palmieri putem să participăm la show-ul Holiday Train. Mici modele de trenuri trec pe sutele de metri de șine de cale ferată iluminate, pe un traseu pitoresc cu tuneluri și poduri. Fac asta într-un oraș în miniatură în timp ce trec pe lângă 190 de atracţii din New York, la scară redusă. Este distractiv să numărăm câte clădiri recunoaștem. În perioada sărbătorilor, în parc se organizează și diverse alte evenimente, precum concerte sau lecturi. Dacă oricum suntem în Bronx, merită să vizităm și grădina zoologică din apropiere. În perioada Crăciunului, multe figuri de animale preferate prind viaţă aici pentru câteva ore, după-amiaza, ca parte a unui spectacol de lumini. Cea mai frumoasă priveliște ne întâmpină în așa-numita oră albastră: figurile de neon arată cel mai frumos atunci când cerul nu este încă negru, ci albastru închis.

AMI MÉG ÉRDEKELHET