Maturarea subacvatică – inovație revoluționară în industria vinului

Primele 1.700 de sticle au fost deja scoase la suprafață.

Foto: Veuve Clicquot


Ideea pivnițelor marine a fost lansată pentru prima dată în jurul anului 2010, când o echipă de scafandri a găsit 168 de sticle de șampanie în epava unui vas scufundat pe fundul Mării Baltice. Șampania a petrecut zeci de ani sub apă, dar acest lucru nu a afectat-o, deoarece marea avea temperatura perfectă dintr-o pivniță de vin.

Aceasta a inspirat, de asemenea, un proiect comun al cramei engleze Rathfinny Wine Estate și al companiei norvegiene de transport maritim Hurtigruten Coastal Express pentru a matura 1.700 de sticle de șampanie în apa mării - acestea au fost scoase la suprafață anul trecut. Somelierul norvegian Nikolai Haram Svorte spune că băutura are un gust mult mai proaspăt decât se aștepta. Ideea este dezvoltată și de companii precum Exton Park și Veuve Clicquot, însă maturarea maritimă nu este un proces simplu: sticlele sunt sigilate în ceară specială, rezistentă la scurgeri, plasate în lăzi de metal și lăsate la adâncimi de 10-20 de metri timp de până la trei ani.

Foto: Veuve Clicquot

Nu doar vinurile spumante fac obiectul experimentelor: anul trecut, Van Zellers & Co. a scufundat 102 sticle de vin pe fundul mării într-un port portughez, care au fost scoase la suprafață în noiembrie. "Am găsit condițiile perfecte sub suprafața apei, pentru că marea nu numai că oferă temperatura ideală și un mediu întunecat pentru vinuri, dar și presiunea de 1 Bar ajută la procesul de învechire", spune Francisca Van Zellers, o vinificatoare din a cincisprezecea generație, care spune că acest lucru nu schimbă calitatea vinurilor, ci le face "să se deschidă puțin" - o diferență senzorială mai degrabă.

Foto: Veuve Clicquot

Patricia Ortiz, proprietara vinăriei argentiniene Wapisa, are o opinie similară: "Cele opt luni de maturare subacvatică au conferit vinurilor noastre arome și gusturi mai complexe și un caracter mult mai fructat decât omoloagele lor învechite în pivniță". Gergő Borbély, co-fondator al ElixSea, spune că vinurile lor învechite în ocean prezintă o intensitate aromatică sporită, niveluri mai scăzute de tanin și un caracter mult mai plin decât cele învechite pe uscat.

Dar vinificația marină este încă la început.

Cercetătorii investighează dacă învechirea în mare aduce schimbări la nivel molecular în băuturi. Până atunci, tocmai datorită rarității lor, astfel de vinuri ar putea deveni preferatele restaurantelor cu stele Michelin.

AMI MÉG ÉRDEKELHET