Detonarea provocată a avalanșelor poate salva vieți

Dacă avalanșa începe spontan, poate îngropa mulți schiori și turiști, în timp ce o avalanșă provocată este mai previzibilă și mai sigură.

Foto: Shutterstock

Pe măsură ce cade prima zăpadă mare, în zori putem auzi deja bubuiturile din munți. Și se întâmplă foarte rar să se închidă locuri de cazare și drumuri. Raza și efectele exploziilor controlate sunt calculate cu exactitate, avalanșele rezultate fiind astfel controlate aproape 100%.

În munții înalți, unde zăpada cade zile întregi, dintr-o dată se acumulează o cantitate atât de mare încât devine periculoasă și se poate declanșa o avalanșă. Dacă avalanșa începe spontan, poate îngropa mulți schiori și turiști, în timp ce o avalanșă provocată este mai previzibilă și mai sigură. Astfel, dacă este atât de multă zăpadă încât acoperă deja gardurile de siguranță de lângă pârtii, devine necesară crearea unor avalanșe artificiale.

De obicei, personalul de întreținere a pârtiei are datoria de a evalua cât de periculos este terenul. Dacă stratul de zăpadă este considerat instabil, apelează la explozie. În acest scop atrag atenția celor care lucrează pe pistă cu o alarmă, o sirenă, care semnalează să meargă într-un loc sigur, deoarece urmează să detoneze. Avalanșa se declanșează cu un tun sau cu un zgomot puternic ce produce unde vibrante care mișcă zăpada, numit și bombă sonoră. Mulți nu știu, dar de fapt este liniștitor că mai mult de trei sferturi din avalanșe sunt cauzate de oameni.

www.facebook.com

Log In or Sign Up to View

Pe pantele montane foarte periculoase, greu accesibile, explozibilul este aruncat din elicoptere. Pe de altă parte, în paradisurile moderne de schi sunt instalate deja sisteme de declanșare a avalanșelor, așa că nimeni nu trebuie să meargă pe teren, sistemul este pur și simplu pornit din centrul stațiunii, zăpada cade și pârtiile pot fi imediat redeschise. Este mult mai periculos când explozia se face personal. Acest lucru se poate întâmpla atunci când condițiile meteorologice sunt atât de rele încât elicopterul nu poate decola. În acest caz personalul pârtiei pleacă în grupuri de câte doi, iar pentru siguranța lor, unul duce explozivul, iar celălalt detonatorul, și activează sistemul doar când se pot retrage într-o locație sigură la câțiva metri de armare.

Dacă mergem la schi sau drumeții în munți înalți, să avem întotdeauna un semnalizator de avalanșă și să învățăm să-l folosim, pentru a fi deja o obișnuință în caz de urgență. Potrivit statisticilor, persoanele îngropate sub o avalanșă au șanse de supraviețuire dacă sunt găsite și dezgropate în primele 15-20 de minute.

AMI MÉG ÉRDEKELHET