City break, ami felér egy időutazással – 5 dolog, amit nem szabad kihagyni Drezdában

Drezda tisztelettel adózik a múltnak, de az elmúlt évek megújulása is nagyon jót tett a német városnak.

Fotó: Shutterstock

Drezda az időutazók városa, ahol akár egy egész napot is eltölthetünk azzal, hogy gyönyörű, barokk épületek között sétálgatunk, bejárjuk az óvárost, kézműves portékákra vadászunk, de néhány sarokkal arrébb már izgalmas street alkotások és a nemzetközi konyha legjobb éttermei várnak minket, a folyó mentén pedig egy pillanat alatt a természetben érezhetjük magunkat. Íme, 5 látnivaló a német városban, hogy emlékezetes legyen az utazás.

Történelem és panoráma

Fotó: Shutterstock

Az európai óvárosokban mindig találunk valamilyen csodálatos templomot, amit megéri meglátogatni, a drezdai Freuenkirche azonban ezek közül is kiemelkedik történelme miatt. A 18. századi evangélikus templom csaknem megsemmisült – az egész várossal együtt – az 1945-ös bombázásokban, a háború után pedig jó ideig romosan hagyták, mint egyfajta mementót.

A barokk remekművet végül a 90-es években kezdték el felújítani, de csak 2005-ben kezdett új életet.

Szimbolikus, hogy a kupoláján található aranykeresztet egy a Drezda bombázásban részt vett brit pilóta ötvösművész fia készítette. A kilátóból csodás rálátást kapunk az óvárosra és a környező Neumarkra is.

A Zwinger szépségei

Fotó: Shutterstock

Szintén a barokk építészet szemet gyönyörködtető példája a Zwinger épületegyüttes, ahol Európa egyik legjelentősebb múzeumkomplexuma is található.

Az épület eredetileg II. Ágost dicsőségét hivatott tanúsítani, de hamar kulturális központtá vált.

A II. világháborúban sajnos ez az épület is súlyosan megrongálódott, azonban 1963-ra nagyrész felújították. Ma számtalan műalkotást láthatunk itt a három jelentős gyűjtemény egyikében – köztük 20 ezer darabos porcelángyűjteményt –, de a belső udvaron található barokk kertet is érdemes megnézni, a harangtoronynál pedig 15 percenként harangjáték fültanúi lehetünk.

Európa balkonja

Fotó: Shutterstock

Drezdában nehéz megállni, hogy az ember ne nyúljon újra és újra a fényképezőgépéért vagy a telefonjáért, az egyik legnépszerűbb fotóhelyszín azonban egyértelműen a Brühl terasz, amit Európa balkonjának is szoktak emlegetni. A nagyjából 500 méter hosszú panorámateraszról az Elba folyóra láthatunk, így érdemes a reneszánsz teraszról való nézelődést és a fotózkodást egy partmenti sétával is összekötni.

Séta a művészetben

Fotó: Shutterstock

A legtöbb városnak vannak olyan negyedei, ahol az utcai műveszeté a főszerep, Drezdában ez a rész a Neustadt, vagyis az Újváros, amely az Óvároshoz képest az Elba túloldalán fekszik. Igazán magával ragadó élmény, a művészeti udvarokba ugyanis szűk sikátorokon keresztül juthatunk el, ez pedig a szó szoros értelmében olyan, minta belesétálnánk a művészetbe. A Hof der Elemente (Az elemek udvara) összecsavarodó csövei úgy néznek ki, mintha a Super Mario videojátékból kerültek volna ide, a Hof des Lichts (A fény udvara) vetítővásznakat vonultat fel, amelyeken multimédiás előadásokat láthatunk, valamint színes tükröket, amelyek a nap állásától függően más-más színekben pompáznak. Végül, de nem utolsósorban ott van a Hof der Fabelwesen (A mitikus lények udvara), ahol Viola Schöpe művésznő különleges lényekről készült festményei és kerámiamozaikjai között sétálhatunk.

Forralt bor és vásár

Fotó: Shutterstock

Németországban kihagyhatatlanok a november végén kezdődő és az ünnepi időszakig tartó karácsonyi vásárok, szinte alig találni olyan várost vagy falut, ahol ne lenne valamilyen piac, ínycsiklandó ételekkel, kézműves ajándékokkal és természetesen a Glühwein, a forralt bor német változata is kötelező elem. A drezdai Striezelmarktról úgy tartják, hogy ez az ország legrégebbi karácsonyi vására, amely közel 600 éves múltra tekint vissza.

Az óváros szélén található Striezelmarkt olyan, mint egy téli csodaország.
AMI MÉG ÉRDEKELHET