O capitală mică, cu o reputaţie uriașă – vizită la Dublin

Bere și whisky legendar, muzică populară captivantă, clădiri vechi de secole, localnici mereu avizi de divertisment. Să pornim, Dublin ne așteaptă!

Foto: Shutterstock

La Dublin tineri și bătrâni se distrează de dimineaţa până seara, iar noi ne putem pierde în vârtejul vesel. Iar când obosim de atâta forfotă, toate obiectivele din orașul magnific cu o istorie de o mie de ani ne așteaptă să le cucerim! În căutarea acestor puncte de interes, să ne cufundăm în acest oraș vibrant, istoric și modern în același timp, dar peste tot prietenos!

Foto: Shutterstock

Trecutul Dublinului este plin de răsturnări interesante, epoci de glorie și războaie.

În secolul al XI-lea, vechea așezare ridicată la estuarul râului Liffey a devenit un oraș regal al vikingilor de origine norvegiană, sosiţi pe insulă. De-a lungul secolelor, au luptat aici marele rege irlandez Brian Boru, regele Henric al II-lea al Angliei, Elisabeta I, Oliver Cromwell și William de Orania, pentru a numi doar pe câţiva.

În Epoca Georgiană (1714 – 1830), a sosit în sfârșit vremea păcii, dezvoltării și artelor, multe dintre clădirile strălucitoare și emblematice din Dublin fiind ridicate în această epocă. Perioada de glorie s-a sfârșit odată cu răzbunarea din partea britanicilor a eforturilor de independenţă, dar și de Marea Foamete Irlandeză. Deși revoluţia din 1916 a adus independenţa dorită, orașul sărac, ruinat, a fost modernizat, făcut locuibil și atractiv abia după decenii. Totuși, Dublin, cu 590 mii de locuitori, a devenit în prezent unul dintre cele mai populare orașe turistice din lume, aproximativ 5,9 milioane de străini vizitându-l în fiecare an.

Dublin nu duce lipsă de locuri și obiective de neratat, dar ceea ce fac cu adevărat îndrăgită capitala irlandeză sunt creaţiile arhitecturale surprinzătoare. Podul O'Connel, de exemplu, cea mai frumoasă și faimoasă trecere peste râul Liffey, este singurul din Europa cu o lățime mai mare decât lungimea lui. Specială este și bijuteria Castelului Dublin, multă vreme simbolul stăpânirii engleze, Turnul Record rotund construit de cuceritorii normanzi.

Fabrica Guinness, închiriată din 1759 de Arthur Guinness pentru 45 de lire sterline pe an este, de asemenea, o capodoperă industrială. Șapte etaje de istorie a berii, biroul fondatorului companiei și, bineînţeles, degustare de bere: Guiness a realizat o expoziţie interactivă de clasă mondială despre băutura naţională irlandeză.

Panorama 360° de pe acoperiș și vizita la fabrica cu miros de malţ sunt o amintire de neuitat.

Foto: Shutterstock

Interesant este că cele mai mari două biserici din capitala irlandezilor binecunoscuţi drept catolici sunt anglicane.

Christ Church și Catedrala St. Patrick ocupă pe bună dreptate un loc de frunte în itinerariile turiștilor. Deși patronul ţării este Sfântul Patrick, în biserica carmelită de pe strada Whitefriar din Dublin găsim relicvele Sfântului Valentin.

Atunci când enumerăm însușirile inedite, nu putem uita că din 2010 Dublin este unul dintre orașele literare ale UNESCO, în timp ce este denumit și „localitatea celor 1.000 de puburi” – o dualitate interesantă... Iar intrând în biblioteca vechii universităţi Trinity College, parcă am ajunge brusc la Hogwarts. Ne așteaptă un spaţiu imens, fermecat, scări și arcade din lemn sculptate rafinat, precum și zeci de mii de volume. După ce am vizitat acest imperiu de basm (să-i acordăm timp din belșug), să aruncăm o privire și la Evangheliarul din Kells din secolul al IX-lea, păstrat aici.

Între zidurile gri a închisorii Kilmainham, putem cunoaște partea întunecată a istoriei Irlandei, care timp de secole a luptat neobosit pentru independenţa faţă de coroana britanică. Mii de rebeli și revoluţionari au fost închiși în celule, care acum pot fi vizitate ca muzeu și sunt bogat mobilate cu obiecte de epocă.

Foto: Shutterstock

În romanul „Ulysses”, James Joyce a pus întrebarea: se poate oare trece prin centrul Dublinului fără a atinge niciun pub? Provocare grea, dar fezabilă! Să încercăm singuri sau ca parte a unei plimbări direcţionate, ghidate. Ne vom distra în mod garantat! Iar Celebrul cartier de divertisment al orașului, Temple Bar, este o lume aparte! În puburi se cântă mereu muzică irlandeză, atmosfera se încinge încă de la începutul după-amiezii, iar micile magazine de designer de pe străzile înguste oferă cadouri speciale.

Merită să călătorim la Dublin chiar și doar pentru deliciile gastronomice.

La micul dejun, ziua începe cu un boxty, adică o plăcintă de cartofi servită cu ouă prăjite și cârnaţi, alături de o cafea neagră puternică. La prânz, să alegem delicatese tradiţionale, cum ar fi mielul cu rozmarin sau colcannon-ul, o mâncare făcută din cartofi, varză și praz prăjit. Iar pentru cină, să încercăm tocana de vită irlandeză gătită cu bere brună, eventual trioul slănină, cârnaţi și cartofi gătiţi lent, numit Dublin coddle. Guinness sau celelalte produse ale berăriilor din oraș sunt o alegere excelentă pentru fiecare fel și măcar o dată trebuie să încercăm whisky-ul irlandez maturat în butoaie de lemn timp de cel puţin trei ani, cu un conţinut minim de alcool de 40%!

AMI MÉG ÉRDEKELHET