7 kérdés/7 válasz – minden, amit tudnod kell, ha elektromos autóra akarsz váltani

Szeretnéd, ha a következő autód már tisztán elektromos meghajtású lenne? Minden bizonnyal számos kérdés jut eszébe az elektromos mobilitásra való átállással kapcsolatban.

Illusztráció: Shutterstock

Mire számíthatsz az elektromos autó vásárlásakor? Mindenekelőtt a vezetés újszerű élményére – és kezdetben talán arra is, hogy új szokások szerint, másként kell eljárnod. Segítünk eligazodni az elektromobilitás rejtelmeiben!


  • Be kell indítani az elektromos autót? Nem, ez az egyik lépés, amit már nem szükséges megtenned. Miután beülsz, egyszerűen lenyomod a fékpedált - és kész. Az autó aktiválódik, neked már csak kapcsolod kell a megfelelő menetfokozatot és már indulhatsz is. Ugyanilyen egyszerű, amikor megérkezel – az autó magától kikapcsol.

Illusztráció: Skoda

  • Szükséges sebességet váltani? Nem. Az előre- vagy hátramenetet természetesen továbbra is ki kell választanod – mint az automata sebességváltóval szerelt modellekben is –, ám az elektromos motor fokozatváltás nélkül is kellően széles fordulatszám-tartományon üzemel, maximális forgatónyomatéka pedig már közvetlenül elinduláskor rendelkezésre áll.
  • Mi a helyzet a hatótávval? Az egy-egy töltéssel elérhető hatótáv az elektromos autók minden új generációjával bővül. Természetesen ez függ az autó méretétől, az akkumulátortelep kapacitásától és az időjárási körülményektől is, de az átlagos elektromos járművek már most is 300 km körüli hatótávot biztosítanak, ami a drágább verziók esetében akár 500 km feletti is lehet. Ideális esetben egyaránt rendszeresen töltheted éjszaka otthon, vagy napközben a munkahelyeden, hosszabb utak esetén pedig célszerű előre tájékozódni a töltőállomásokról, ahol megállhatsz útközben az akkumulátor részleges vagy teljes feltöltésére.

Fotó: Skoda

  • Hogyan működik a töltés? Kétféle töltési mód kínálkozik: váltakozóáramú (AC) és egyenáramú (DC). A váltakozóáramú töltés nem olyan gyors, mint az egyenáramú, ami a hálózat teljesítményével függ össze. Emellett a háztartási elektromos hálózat 230 vagy 400 voltos aljzatai váltakozóáramot szolgáltatnak, amit az elektromos járműnek kell egyenárammá alakítania. A nagyobb energiaáramlás miatt gyorsabb a töltés háromfázisú csatlakozóról, de a váltakozóáramot ez esetben is egyenárammá kell alakítani. A leggyorsabb megoldás a kifejezetten elektromos járművekhez készült töltőberendezéssel végzett egyenáramú töltés. A töltés nem lineáris folyamat: a nagyfeszültségű akkumulátor a gyorstöltő állomásokon mindössze 36 perc alatt tölthető fel 10-ről kapacitása 80 százalékára, ám a fennmaradó 20 százalék is nagyjából ugyanennyi időt vehet igénybe.
  • Mi a falitöltő? A falitöltő (wallbox) elektromos járművek számára készült, falra szerelt, váltakozóáramú töltőkészülék. Gyártótól függően általában több változatban kapható, amelyek mindegyike más-más funkciószintet képvisel.

Fotó: Volkswagen

  • Bármilyen töltőt használhatok? Töltőállomások egyre szélesebb hálózata áll rendelkezésre immár Románia-szerte is az elektromos autók töltéséhez. Európában a CCS (Combined Charging System) csatlakozó vált az egyenáramú (DC) gyorstöltés, míg a széles körben elterjedt Mennekes-csatlakozó a váltakozóáramú (AC) töltés szabványává. Utóbbi szerepel mind az otthoni falitöltők (wallbox), mind pedig az autókhoz mellékelt kábel csatlakozójaként, amely 230 voltos, kétfázisú és 400 voltos háromfázisú aljzatokhoz is csatlakoztatható.
  • Hogyan töltődik az autó menet közben? Az elektromos autók egyik figyelemreméltó jellemzője az energia-visszatáplálás (rekuperáció) rendszere, ami lényegében az akkumulátort töltő motorfék-megoldás. Modelltől függően a rekuperáció különböző intenzitási fokozatú lehet, a legerősebb fokozat általában a B menetüzemmód kapcsolásával választható. Többnyire teljesen automatikus üzemmód is rendelkezésre áll, amelyben az autó önműködően gondoskodik e funkcióról. A rekuperáció alapvetően változtatja meg a vezetés élményét, legerősebb fokozata például olyan hatékonyan fékez, hogy az autó a gázpedál felengedésekor azonnal lassulni kezd, így kényelmesen, szinte csak egy pedál használatával közlekedhetsz. A rekuperáció az autó hatótávjának növelésében is segít.
AMI MÉG ÉRDEKELHET