Kompakt, fiatalos, elektromos: itt az új Honda e:Ny1 crossover

Az új Honda e:Ny1 a márka második tisztán elektromos üzemű járműve az európai piacon.

Fotó: Honda

Az új Honda e:Ny1 alapját a fronthajtású e:N Architecture F platform adja, amit a márka világszerte alkalmaz majd a B-szegmensbeli modelljeinél. Formavilága az új elektromos Honda arculatot vetíti előre. Kifejező fényszórói merésszé teszik az orr-részt, melynek különlegessége az intelligens, forgó hűtőrácspanel, ami a töltő csatlakozóaljzatát rejti. Az integrált hátsó lámpákat LED fénycsík köti össze, a fényezések választékában pedig csupa egyedi, figyelemfelkeltő tónus szerepel.

Fotó: Honda

Mivel az e:Ny1 azonos platformra épül a Honda HR-V modellel, méretben is közel állnak egymáshoz: az e:Ny1 magassága 1584 mm, hosszúsága 4387 mm, szélessége 2607 mm. A csomagtartó befogadóképessége alapesetben 361 literes, de a hátsó üléstámlák ledöntésével akár 1176 literig bővíthető. A középre beépített töltési pont felett teljes szélességű fekete csík kapott helyet, ez világít az aktuális státusznak megfelelően. Ha éppen tölt a rendszer, afféle digitális szívverésként, pulzáló fény szalad végig balról jobbra a csíkon, ha pedig befejeződött a művelet, akkor folyamatosan világít. Amennyiben valamilyen probléma lép fel, a visszajelző pirosan villog, ha pedig a felhasználó eltávolítja a csatlakozót, „kacsint egyet” az e:Ny1.

Fotó: Honda

A kompakt 68,8 kWh-s akkumulátor 412 km-es hatótávolságot garantál (WLTP szabvány szerint), és egyenáramú villámtöltővel, illetve CCS csatlakozóval akár 45 perc alatt 10-ről 80%-ra tölthető. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 100 km-nyi hatótávolsághoz elegendő 11 percnyi töltés. A művelet hagyományos, váltakozó áramú, otthoni töltővel sem vesz igénybe sok idő: 6 óra alatt tölthető 10-ről 80%-ra az akkumulátorcsomag. A 200 LE teljesítményű elektromotor 7,6 másodperc alatt gyorsítja 100 km/h-ra az autót és 160 km/h végsebességet biztosít.

Fotó: Honda

Az elektromos hajtáslánc részegységeinek intelligens elhelyezése és a padló alá beépített akkumulátorcsomag tágas, kényelmes utastér kialakítását tette lehetővé. Az e:Ny1-ben mutatkozik be a Honda vadonatúj, még ösztönösebben kezelhető felhasználói felülete (HMI, Human Machine Interface). A rendszer az eddiginél is interaktívabb, amiben nagy szerepe van a 15,1”-os központi érintőképernyőnek és a 10,25”-os, digitális műszeregységnek. A központi érintőképernyő gyors és egyszerű hozzáférést enged a menürendszerhez, méghozzá az új, zónákra osztott felhasználói felületen, amit kifejezetten az e:Ny1-hoz hoztak létre.

Fotó: Honda

Az elsőként a HR-V-ben bemutatott Levegő Szétáramlását Segítő Rendszer afféle függönyt von az utasok és az ablakok közé, nem érződik tehát a kinti hideg és meleg, sőt lágy, természetes „szellő” frissíti az utastér levegőjét. A rendszer keltette légáram az oldalablakok mentén kúszik fel, és a tető felé veszi az irányt, így nem közvetlenül az utasokra áramlik. A hatodik generációs CR-V után az e:Ny1 a legújabb jármű, amel az európai piacon megkapta az modern menetbiztonsági és vezetést segítő eszközöket magában foglaló Honda SENSING csomagot. Ez minden irányból védelmet nyújt az utasoknak, és csökkenti a vezető terhelését az utazások során.

AMI MÉG ÉRDEKELHET