Elektromos hajtás immár nagy méretű SUV-ban is – ez a KIA EV9

A Kia bemutatta első, három üléssoros, tisztán elektromos hajtású SUV modelljét, az EV9-et.

Fotó: Kia Motors

A Kia új globális elektromos padlólemezére épülő újdonság akár több mint 541 km-es (WLTP ciklus szerinti) hatótávolságot kínál, míg 800 V-os ultragyors töltéssel az EV9 akkucsomagja akár mindössze 15 perc alatt 239 km-nyi hatótávolság felvételére képes. Több jelentős technológiai újdonság, köztük a Highway Driving Pilot (HDP) nevű rendszer is rendelhető a modellhez, így (célpiactól függően) akár a feltételes 3-as szintű önvezetés is elérhető. Szintén itt jelenik meg elsőként a Kia Connect Store, amelyen keresztül a felhasználók új digitális képességeket és szolgáltatásokat vásárolhatnak autójukhoz.

Fotó: Kia Motors

Az új Kia EV9 a koreai piacon már 2023 második negyedévétől előrendelhető, a forgalmazás pedig a világ bizonyos régióiban már az év második felében elindul. A SUV megjelenése egyszerre kortárs és nyugodt, tökéletesen illik egy új, fenntartható korszak kifinomult elektromos modelljéhez. A teljes hossz5010 mm, a szélesség 1980 mm a magasság pedig 1755 mm, az EV9 légellenállási tényezője pedig rendkívül kedvező, mindössze 0.28.

Fotó: Kia Motors

A Kia EV9 igény szerint hat- és hétüléses változatban is elérhető, többféle második üléssor-kialakítással: hagyományos háromüléses pad, alapkialakítás, pihenő, és két elforgatható, független ülés. Így minden felhasználási módhoz megtalálható a megfelelő konfiguráció. A ‘pihenő’ második sori kialakítás lehetővé teszi az első és a második sor üléstámláinak egyidejű ledöntését például a töltés idején. Ugyanakkor az ‘elforgatható’ változatban a második sori helyek 180 fokban elfordíthatók, így kényelmesebb a beszélgetés a harmadik sorban utazókkal. A leghátsó sor utasainak is járnak USB portok és pohártartók is.

Fotó: Kia Motors

A 76.1 kWh kapacitású akkumulátorcsomag kizárólag a hátsókerék-hajtású (RWD) alapmodellhez jár a nagyobb, 99.8 kWh-s azonban a hosszabb hatótávú hátsókerék-hajtású kivitelekkel (RWD Long Range) és az összkerékhajtású változatokkal (AWD) is társítható. Az RWD változatokat 201, illetve 215 LE teljesítményű villanymotorok hajtják, míg az összkerék-hajtású (AWD) kiviteleket két elektromos motor mozgatja, amelyek együtt 380 LE rendszerteljesítményt adnak le, maximális forgatónyomatékuk pedig 600 Nm. Ezzel a hajtáslánccal az EV9 mindössze 6 mp alatt gyorsul fel 100 km/h-ra, ez a teljesítmény azonban még tovább is fokozható a Kia Connect Store-ban elérhető Boost funkció megrendelésével. Ennek használatával a 700 Nm-ra nő, a gyorsulás szintideje pedig 5,3 másodpercre rövidül.

A Kia EV9 komoly előrelépés a teljes önvezetés irányába, ennek kulcseleme a Kia Highway Driving Pilot (HDP) nevű új rendszer, amellyel az újdonság bizonyos körülmények között 3-as szintű (Level 3) önvezetésre is képes. Összesen tizenöt érzékelő pásztázza folyamatosan a jármű környezetét, miközben az ütközések elkerülésén túl az egyes szituációk önálló megoldására is képes.


AMI MÉG ÉRDEKELHET