Te is szereted a csokoládét? Íme néhány érdekesség mindenki kedvencéről!

Közel négyezer év telt el azóta, hogy az amerikai indiánok porrá finomították a kakaócserje babját; ekkor kezdődött az emberiség különleges kapcsolata a csokoládéval, ami az idők során valóságos művészetté fejlődött.

Fotó: Shutterstock


Kezdetben a kakaóport italba keverték, és az így előállított csokoládét Közép- és Dél-Amerika őslakosai fontos társadalmi és vallási események részeként is felhasználták; a kakaóbab annyira értékes volt, hogy az azték birodalomban pénz helyett is használták.

Foto: Shutterstock

Eleinte Európában is hasonló módszerrel készült a csokoládé – a spanyolok voltak azok, akik egy kulcsfontosságú összetevő, a cukor hozzáadásával faragtak igazi sztárédességet a csokoládéból. Az ibériaiak sokáig titkolták az értékes ital származását, egészen addig, amíg egy angol kalózhajó el nem rabolt egy kakaóbab szállítmányt. Néhány év alatt a spanyolországi kakaóporból előállított csokoládé Európa-szerte népszerűvé vált.

Fotó: Shutterstock

Az első angol csokoládé-szalon 1657-ben nyílt meg Londonban, amelyet aztán sok hasonló követett.

Hasonlóan a híres kávéházakhoz, ezek egyfajta klubként működtek, ahol gazdag és befolyásos emberek találkoztak, hogy egy csésze csokoládé mellett szocializálódjanak és kössenek üzleteket. Mára a csokoládét különböző ízesítésekkel az egész világon készítik, az egyszerű táblacsokiktól kezdve az összetett és kifinomult receptekig.

Tudtad?

  • A Második Világháborúban szolgáló amerikai katonák fejadagjához tartozó csokoládé csak egy kicsit lehetett ízletesebb egy főtt burgonyánál, hogy ne falják be túl gyorsan.
  • A csokoládét az űrben is szeretik. A csokoládé eddig még nem hiányzott egyetlen orosz vagy amerikai űrutazásról sem.
  • A csokoládénak nagy szerepe volta mikrohullámú-sütő feltalálásában. Az egyik kísérlete során Percy Spencer észrevette, hogy a mikrohullámok megolvasztották a zsebében lévő csokoládét. Több, ételeken elvégzett teszt után a kutató ráébredt, hogy a mikrohullámok akár főzéshez is használhatók.

Fotó: Shutterstock

  • A kakaócserje akár 200 évig is elélhet, de termését legtöbb 25 évig lehet begyűjteni. A világtermelés 90 százaléka kis családi farmokról származik.
  • A csokoládé olvadáspontja éppen 37 fok Celsius alatt található; pont ezért érezzük annyira jól különleges aromáit.
  • A világ éves kakaóbab fogyasztása 600 ezer tonna körül van. A fogyasztók világszerte több mint 20 milliárd dollárt költene évente csokoládéra.
AMI MÉG ÉRDEKELHET