Eroi obișnuiți care salvează planeta

Plantarea arborilor, salvarea păsărilor, colectarea gunoiului – pot părea lucruri mărunte, dar şi prin acestea asigurăm viitorul Pământului.

Dacă simțim uneori că suntem prea mici pentru a face ceva pentru mediul nostru înconjurător, merită să cunoaștem eroi obișnuiți care au făcut niște primi pași mici, iar exemplul lor a fost urmat de mulțimi. Despre ei va fi vorba în acest articol.

Dacă începi să trăiești, să mănânci, să consumi, să cumperi și desigur să călătorești mai conștient, atunci ai pornit deja pe un drum bun. Dar oricât de bun ar fi exemplul pe care l-ai arăta singur, dacă mai multe miliarde de oameni urmează în continuare o rutină dăunătoare, obiceiurile lor poluante și risipa nu pot fi remediate ușor. Din fericire tot mai mulți pământeni aleg să trăiască inteligent, planificat, protejând mediul – iar în aceste decizii un rol important îl au oamenii care dau un bun exemplu și care încearcă să „facă curățenie" pentru ceilalți. Greta Thunberg, Jane Goodall și David Attenborugh sunt modele de urmat pentru această generație. Diseminarea cunoștințelor și lobby-ul lor încurajează tinerii să ia măsuri: haideți să vedem patru asemenea "eroi verzi" dedicați, cărora le putem mulțumi deja pentru eforturile lor.

Pionierul plantării de arbori: Felix Finkbeiner

Foto: Getty images

Tânărul german a hotărât încă de la vârsta de 9 ani să planteze un milion de copaci în țara sa. Este uimitor, dar a și realizat acest lucru în numai trei ani. Ultima lui acțiune a primit denumirea Trillion Tree Campaign, scopul fiind să nu se oprească până la un trilion (o mie de miliarde) de arbori. Dacă dorim să ne alăturăm inițiativei și să plantăm un arbore în cadrul programului internațional, putem să ne înregistrăm într-un sistem special. Iar dacă nu avem această posibilitate, putem contribui la acțiune printr-o donație pe site-ul www.trilliontreecampaign.org sau în aplicația Plant-for-the-Planet. Se plantează copaci și în țara noastră, dar până la atingerea obiectivului mai este destul. Pe site există și un contoar care arată numărul copacilor plantați până acum din trilionul planificat: în prezent s-au plantat aproximativ 13,5 miliarde.

Eroul Tisei: Bence Párdy

Foto: Instagram

Curățarea câmpiei inundabile a Lacului Tisa este scopul lui Bence Párdy din Ungaria, iar rezultatele dovedesc eficiența eforturilor sale: a ajuns deja la peste o mie de saci, adică 7 tone de gunoi colectat. Bence s-a mutat de la Budapesta la Tiszafüred după ce a participat la Cupa PET de pe Lacul Tisa, destinat de asemenea colectării gunoiului. Deși s-a aventurat singur în această misiune, din când în când este ajutat de voluntari, respectiv sprijinit cu donații. Activitatea lui – pentru care în februarie 2020 a câștigat premiul special la Highlights of Hungary – poate fi urmărită pe paginile sale de social media.

Curățătorul plajelor:  Afroz Shah

Foto: Getty images

Avocatul din Mumbai, Afroz Shah, are ca hobby de weekend curățarea plajelor. Bărbatul din India a început colectarea gunoiului în 2015, pe plaja preferată din copilărie, unde abia se vedea nisipul din cauza gunoiului. S-au alăturat mulți oameni inițiativei sale, iar activitatea lui Afroz a fost recunoscută și de ONU. Dincolo de colectarea gunoiului, împreună cu colegii săi voluntari, în prezent vizitează localnicii atrăgându-le atenția asupra colectării selective a deșeurilor și depozitării adecvate. Merită urmărit profilul lui de Instagram, unde prezintă în mod regulat imagini despre colectarea deșeurilor cu tinerii și vârstnicii din partea locului.

Salvatorul peștilor și păsărilor:  Marino Morikawa

Foto: Instagram

În copilărie a pescuit și el pe lacul peruvian El Cascajo, însă calitatea apei a scăzut de-a lungul anilor din cauza crescătorilor de animale din apropiere și a deversărilor ilegale. Marino Morikawa, un tânăr om de știință, a îndepărtat în primul rând cu ajutorul localnicilor plantele care acopereau suprafața apei, folosind apoi nanotehnologia și biofiltrele pentru a readuce fostul ecosistem. Datorită eforturilor sale, lacul curățat atrage din nou păsările migratoare, iar peștii au început să se reproducă.

De ce este importantă munca acestor patru eroi verzi? V-o prezentăm în cifre!

Pentru că existența a peste un miliard de oameni este legată de păduri, iar a peste 3 miliarde de mări.

Deteriorarea fertilității pământului afectează aproape 3,2 miliarde de oameni.

Un milion de specii pot dispărea de pe Pământ în următorii zece ani – un sfert din speciile cunoscute în prezent.

75% din alimentele noastre de origine vegetală depind de polenizare.

Fauna sălbatică a înregistrat o scădere de 60% în ultimii 50 de ani.

Între 2010 și 2015 au dispărut 32 milioane hectare de pădure.

Recifurile de corali au fost distruse la jumătate în ultimii 150 de ani.

În prezent 2/3 din oceane sunt afectate de activitatea umană.

Iată plaja curățată de Afroz Shah! Vezi cum arata înainte și după colectarea gunoiului:

youtu.be

The Incredible Transformation Of World's Most Polluted Beach
AMI MÉG ÉRDEKELHET