Ezek az izlandi konyha legnépszerűbb fogásai

Szokatlan északi alapanyagok és ízek.

Fotó: Wikimedia


Szinte mindenki ismeri az olasz, a francia vagy éppen a kelet-ázsiai konyhák klasszikus fogásait, de az izlandi ételekről már a legtöbben semmit sem tudunk. Az alábbiakban megmutatjuk a szigetország néhány jellegzetes ételét, amelyet akár otthon is kipróbálhatunk.

Skyr 

Amennyiben a helyiek által is rendkívül kedvelt ételt akarunk kipróbálni egy izlandi utazás során, akkor rendeljünk egy adag skyrt. Ezt a sajtszerű, sűrű és krémes termék leginkább a joghurt és a túró keverékére hasonlít, és pasztörizált zsírszegény tejből és a joghurthoz hasonló fermentált termékből készül. Legtöbbször tejszínnel, valamint fanyar bogyós gyümölcsökből készült lekvárral szolgálják fel.

Hákarl

A fermentált cápahúsból készült étel az izlandi kultúra szerves része, bár manapság már jóval kevesebben fogyasztják. Az általában ecetbe áztatott cápahúst 4-5 hónapig fellógatva szárítják, így a hákarl igencsak ammóniadús illata egyes vélemények szerint versenyben van a baltikumi surströmminggel. Az intenzív íz miatt a cápahúst gyakran kíséri néhány korty hagyományos izlandi szeszesital, a köményből készült Brennevin.

 Hangikjöt

Izlandon a bárány számít az egyik legfontosabb húsfajtának, ezért általában belőle készítik a hangikjöt nevű ünnepi ételt is. A füstölt bárányhúst sokszor egyfajta prosciuttóként fogyasztják az izlandiak, köretnek pedig többnyire burgonya, béchamel-szósz és borsó kerül a tányérra. Karácsony idején pedig elmaradhatatlan mellőle a csipkéhez hasonlító laufabrauð, vagyis az izlandi karácsonyi kenyér.

Harðfiskur

Ez a szárított halból készült étel még a vikingek korából származik. A halakat tradícionálisan a szélben szárítják ki, majd laposra klopfolják őket, hogy valamivel puhább legyen a húsuk. A ropogós rudacskákat általában vajba mártva rágcsálják el az izlandiak.

Rúgbrauð

Az izlandi rozskenyeret hagyományosan a föld alatt, a gejzírek közelében sütik meg. A puha, sűrű és a hozzáadott cukor miatt édeskés kenyeret lehet vajjal, halakkal, zabkásába olvasztva, tejszínhabbal, különböző pástétomokkal, de még gyümölccsel is fogyasztani.

AMI MÉG ÉRDEKELHET