Európa 5 legszebb állomása

Gyönyörű állomások, amelyekre érkezni és ahonnan indulni is igazi élmény.

Fotó: Shutterstock

Az állomások, pályaudvarok sohasem főszereplői az utazásainknak, cél- vagy indulóállomások, ahol elkezdjük, lezárjuk az aktuális kalandunkat, vagy ahonnan tovább állunk egy új, izgalmas helyre. Európa 5 különösen szép állomását mutatjuk most meg, ahol nemcsak sietve felszállni, hanem körülnézni is érdemes.

Antwerpen-Centraal, Antwerpen

Fotó: Shutterstock

Antwerpen főpályaudvara Belgium egyik legfontosabb közlekedési csomópontja, ahonnan nagysebességű vonatok indulnak többek között Amszterdamba, Párizsba és Marseille-be. A pályaudvar egy eklektikus épületben kapott helyet, amelyet Louis Delacenserie belga építész tervezett a 19. század végén, és megtalálhatóak rajta a neoreneszánsz, a szecesszió és a barokk stílusjegyei is. A váróterem feletti hatalmas kupola miatt az állomást csak vasúti katedrálisként szokták emlegetni, ha pedig meglátjuk hatalmas oszlopait, márványborítású padlóját és bonyolult vasszerkezetét, hamar megértjük majd a szófordulatot.

Estación de Atocha, Madrid

Fotó: Shutterstock

Spanyolország legforgalmasabb vasútállomása impozáns, de kívülről nem különösebben figyelemre méltó, az igazi wow-faktort a belső tér okozza, ami leginkább egy trópusi üvegházhoz hasonlítható. Mielőtt útra kelnénk, hogy Barcelonába, Malagába vagy Alicantéba utazzunk valamelyik nagysebességű vonattal, igyunk egy kávét, és feledkezzünk bele az állomás buja kertjének látványába. A világ minden sarkából származó növények és virágok a természet nyugalmát hozzák el az áthaladóknak.

King's Cross, London

Fotó: Shutterstock

A londoni King's Cross pályaudvar műemléki védettséget élvező épületét talán nem kell külön bemutatni, hiszen a világ egyik legismertebb állomásáról van szó, amely kiemelkedő építészeti és történelmi jelentőséggel bír. Éppen ez a tulajdonsága tette azonban hatalmas kihívássá a restaurálást és a modern átalakítást, amelyre a 2012-es londoni olimpia előtt került sor. Most a nyugati előcsarnok fölött drámai hatású, modern tető húzódik, ráadásul Harry Potter 9 és ¾-ik vágánynát is megtalálhatják itt a könyvsorozat rajongói.

São Bento, Porto

Fotó: Shutterstock

Portugália különleges azulejo csempéi a városok utcáin is visszaköszönnek, de az egyik legszebb megnyilvánulásuk egyértelműen a portói São Bento pályaudvar. A belső térben 551 négyzetméternyi felületen több mint 20 ezer kék-fehér színű azulejo csempe alkot páratlan összképet, amelyek a portugál történelem és a vidéki élet jeleneteit ábrázolják.

Hungerburg, Innsbruck

Fotó: Shutterstock

Bár nem hagyományos pályaudvarról van szó, kihagyhatatlan a listából a Hungerburg állomás Innsbruckban. A siklóvasút négy állomáson halad keresztül, amelyeket a londoni Zaha Hadid Architects merészségükről és modern szemléletmódjukról ismert építészei terveztek. A futurisztikus Hungerburg ívelt üvegteteje kiemelkedik a Karwendel Alpesi Park természeti környezetéből, és kaput nyit Ausztria legszebb túraútvonalaihoz, sípályáihoz és hegyeihez.

AMI MÉG ÉRDEKELHET