Karácsonyi vásárok, amelyeket legalább egyszer érdemes megnézni (2. rész)

Az ünnepi hangoldódás része szinte mindenhol a világon a karácsonyi vásár ünnepi fénydíszekkel és finom, tradicionális ételekkel, italokkal.

Fotó: Pixabay

Egy kis shopping, süti, forralt bor és utána jöhetnek a programok – olyan vásárokat mutatunk be, amelyeket egyediségük miatt érdemes megnézni, és amelyek köré más programokat, kirándulásokat is lehet kapcsolni.

Lipcse

Fotó: Shutterstock

A németországi Lipcsében immár 1458 óta rendeznek karácsonyi vásárt rengeteg bódéval és persze csodálatos karácsonyfával. A város hat tere is bekapcsolódik az ünneplésbe, és mindenhol más tematikával várják a nagyérdeműt: a Naschmarkton például tradicionális, apáról fiúra öröklődő foglalkozások kézműves remekeit árulják. Persze a hagyományos, forralt bort és mézeskalácsot kínáló bódékat is megtaláljuk itt, a lipcsei vásár specialitása mégis az Augustusplatzon felállított finn falu. Itt tényleg finn specialitásokba botlunk, vagyis kóstolhatunk füstölt lazacot és rénszarvashúst. Ezenkívül finn kotákban, azaz sátrakban tábortűz mellett mulathatunk, miután bespájzoltunk a finn kézműves termékekből. A szomszédos meseerdőben pedig végre a gyerekek is megtalálják a számításukat, így amíg mi nyugodtan kortyolgatjuk a Glöginket, addig az utódok a mesés varázslat részévé válnak.

Ezt se hagyd ki!

  • A Museum in der Runden Ecke (Stasi Múzeum) elrettentő kiállításon mutatja be a volt NDK titkosrendőrségének működését és a vasfüggöny rossz oldalán ragadtakat évtizedeken keresztül átprogramozni igyekvő propagandát.
  • A City-Hochhaus (Panoráma torony) 29. emeletén nemcsak elképesztő látványban lehet részünk, de még egy fine-dining étteremben, a Plate of Artban is megpihenhetünk.
  • A Mädler Passage történelmi árkádja az egyik legmenőbb bevásárlóutcába vezeti el a shoppingolni vágyó látogatót.

Tallinn

Fotó: Shutterstock

Sokak szerint a tallinni a legszebb óváros a világon. Akár így van, akár nem, az biztos, hogy a szállingózó hópelyhek alatt, a középkori városfalak között bóklászva könnyű visszacsöppeni a karácsony varázslattal teli, gyermekkorunkat idéző hangulatába. De kóstolhatunk illatozó forralt borokat és hagyományos észt karácsonyi ételeket, ami itt káposztát, lazacot és mézeskalácsot jelent. Miközben a hőmérséklet mínusz 25 és plusz 10 fok között ingadozik, jóleshet beülni valamelyik helyi kávézóba – mind hagyományos, minőségi kávét kínál. A kicsi főtéren már 580 éve állítanak karácsonyfát, és egy ideje színpadot is; utóbbin hétvégente észt és külföldi fellépők hozzák el a kultúrát a vásározóknak, akik eközben helyi fa, gyapjú, bőr és kerámia kézműves termékek közül válogathatnak. Ne feledkezzünk meg továbbá az elmaradhatatlan jégpályáról sem, ahol a finomságokkal a kezünkben körözhetünk, miközben a 2019-ben a kontinens legjobbjának megválasztott karácsonyi vásár forgataga lüktet körülöttünk.

Ezt se hagyd ki!

  • A középkori városfal, a tornyok és folyosók visszarepítenek egy régmúlt korba. Ezeken sétálva és a Kiek in de Kök erődítményben járva a történelem élő részévé válhatunk.
  • A Kövér Margit (Paks Margareeta) múzeum és látogatóközpontban egy 700 éves kereskedőhajó roncsát és egyéb tengeri közlekedési eszközöket csodálhatunk meg.
  • A Woolishban modern és dizájnos gyapjútermékekkel lephetjük meg magunkat a didergős hidegben. Kukkantsunk be, ha nem szeretünk vacogni!

HELSINKI

Fotó: Pixabay

A Tuomaan Markkinat vásár központi darabja egy vintage körhinta, de számtalan árus is várja a látogatókat, hogy hagyományos karácsonyi finomságokkal kínálják őket, például glogival, ami a finnek alkoholmentes forralt bora, de rengeteg féle kézműves termékek közül is válogathatunk. Az (igazi) Mikulásnak saját kunyhója van, ahol vendégül látja a legkisebbeket – ebben egyértelműen verhetetlen a finn vásár. De a felnőttek is tobzódhatnak, hiszen a téren több étterem is várja őket karácsonyi fogásokka és finn különlegességekkel.

Ezt se hagyd ki!

  • A finn főváros rengeteg szecessziós épületnek ad otthont, de a dizájn negyed (Desing District) is rengeteg látni- és fotóznivalót ígér.
  • A hatalmas Kallio templom, a Nemzeti Színház és főpályaudvar is érdekes program.
  • A város pezsgő élete, a színes kikötő és az art nouveau bőven elég fénykép-alapanyagot biztosítanak.
AMI MÉG ÉRDEKELHET