Fapte interesante despre ciocolată, preferata tutoror

Au trecut aproape 4.000 de ani de când amerindienii au obţinut pudra din boabele arborelui de cacao, şi de atunci omenirea a dezvoltat o relaţie specială cu ciocolata, transformată în artă de-a lungul timpului.

Foto: Shutterstock


Iniţial, ciocolata era preparată ca un amestec de pudră de cacao şi o băutură şi era folosită de indigenii din America Centrală şi de Sud în importante ritualuri religioase şi sociale; boabele de cacao erau atât de valoroase, încât în imperiul aztec erau folosite ca monedă de schimb.

Foto: Shutterstock

În Europa, ciocolata era pregătită la început în aceeaşi manieră, spaniolii au fost cei care au adăugat un ingredient-cheie: zahărul, care avea să transforme ciocolata într-o adevărată vedetă. Spaniolii au ţinut mult timp secretă sursa acestei băuturi, până când o navă de piraţi englezi a capturat o încărcătură de boabe de cacao. În doar câţiva ani, băutura de cacao făcută din pudră produsă în Spania a devenit populară în întreaga Europă.

Foto: Shutterstock

Prima ciocolaterie din Anglia s-a deschis în Londra, în anul 1657, urmată rapid de multe altele.

Asemenea cafenelelor cu renume, acestea erau folosite ca cluburi, unde oamenii bogaţi şi oamenii de afaceri se întâlneau să fumeze, să încheie afaceri şi să socializeze, la o ceaşcă de ciocolată. Astăzi, ciocolata se produce în întreaga lume, în diverse sortimente, de la cele mai simple tablete, până la reţete complexe şi sofisticate.

​Ştiai că?

  • Ciocolata inclusă în raţia soldaților americani din al doilea Război Mondial trebuia să fie doar puţin mai gustoasă decât un cartof fiert, ca să nu fie devorată prea repede.
  • Ciocolata a ajuns şi în spaţiu. De fapt, ciocolata nu a lipsit din nicio misiune spaţială americană sau rusească.
  • Ciocolata a ajutat la inventarea cuptorului cu microunde. În timpul unui experiment, un cercetător pe nume Percy Spencer a observat că microundele i-au topit batonul de ciocolată din buzunar. După teste cu alte alimente, Spencer şi-a dat seama că microundele pot fi folosite pentru gătit.

Foto: Shutterstock

  • Arborii de cacao pot trăi şi 200 de ani, însă fructele lor pot fi recoltate cel mult timp de 25 de ani.
  • 90% din producția globală de cacao provine din mici ferme familiale.
  • Punctul de topire al ciocolatei este chiar sub 37 de grade Celsius. De aceea îi simţi atât de bine aroma minunată.
  • Consumul anual de boabe de cacao se situează în jurul valorii de 600.000 de tone. Consumatorii din toată lumea cheltuiesc mai mult de 20 de miliarde de dolari pe an pe ciocolată.
AMI MÉG ÉRDEKELHET