5 sfaturi pentru a călători fără teamă cu avionul!

Ce să facem dacă fobia zborului preia controlul? Iată cinci sfaturi utile!

Foto: Shutterstock

Chiar dacă avem norocul să nu avem răul de mișcare, putem fi totuși încordați în aer –este greu să ne obișnuim cu faptul că suntem expuși la tot felul de influențe ale mediului în avion și că soarta noastră este în mâinile unei singure persoane, pilotul.Vă oferim sfaturi pentru a nu fi stresați de la decolare până la aterizare!

Cercetările au arătat că majoritatea pasagerilor anxioși se tem de turbulențe, care reprezintă totuși o parte naturală a zborului. Oricine a stat vreodată într-un avion și-a dat seama că este suficient să zburăm printr-un nor pentru a simți turbulențe, iar dacă decolăm sau aterizăm pe coastă, în mod garantat vom avea parte de vânt, pe care îl vom simți chiar și din avion. De cele mai multe ori, acestea sunt părți scurte de care avionul trece rapid, dar se întâmplă și ca vibrațiile neplăcute să apară pe tot parcursul călătoriei – pentru acest caz vin sfaturile noastre.

SĂ NE BAZĂM PE FAPTE

Foto: Getty Images

Când avionul este prins de o furtună, primul lucru care trebuie să ne vină în minte este că toate avioanele sunt proiectate să zboare cu ușurință prin turbulențe. Avionul în care stăm este un vehicul inspectat în mod regulat, iar piloții sunt specialiști bine pregătiți, profesioniști, pe deplin pregătiți pentru asta. Oricât de greu ar fi, să ne bazăm pe faptele clare că dezastrele aeriene sunt rare și că vârtejurile și furtunile aeriene sunt evenimente obișnuite în aviație. Piloții ne vor avertiza în prealabil despre turbulențe, dacă este necesar.

EXERCIȚII DE RESPIRAȚIE

Să învățăm exerciții rapide de relaxare care ne vor calma cu ușurință. Respirația lentă are un efect calmant asupra sistemului nervos și a tensiunii arteriale. Dacă avem o tehnică de meditație stabilită, o putem folosi cu curaj și în aer. Poate fi bine dacă spunem o poezie sau căutăm culori: de exemplu să găsim 5 obiecte roșii, 5 galbene și 5 albastre în avion. Sau să numărăm înapoi de la 1.000, ideea este să ne distragem atenția de la subiectul anxietății.

SĂ FACEM ALTCEVA

Foto: Unsplash

Să profităm de timpul de zbor și să ascultăm o carte audio, să citim, să rezolvăm un rebus, să vizionăm un film! Dacă acestea nu ne pot relaxa, să conversăm – este cea mai bună activitate pentru a ne calma și, în cazul în care călătorim singuri, dar suntem cu adevărat speriați, să nu ezităm să-i spunem persoanei care stă lângă noi că suntem anxioși și că ar fi bine să vorbim pentru a ne distrage atenția.

ÎMPOTRIVA STĂRII DE RĂU

Cei care nu se tem de prăbușire se tem, de obicei, să nu se îmbolnăvească în timpul zborului. Dacă începem să ne simțim rău, să-i spunem imediat însoțitorului de bord și să cerem un pachet de gheață sau apă rece, pe care să o sorbim încet. Să punem pachetul de gheață pe ceafă, este dovedit că ajută la depășirea senzației de greață. De asemenea, se întâmplă ca anxietatea să ducă la starea de rău, motiv pentru care merită să învățăm o practică de meditație!

SĂ CEREM AJUTOR

Foto: Pixabay

Mulți piloți stau la îmbarcare, își salută pasagerii și se uită la ce stare de spirit sunt, iar însoțitoarele de zbor și piloții remarcă cu ușurință pasagerii îngrijorați, încântați sau încordați. Profesioniștii văd acest lucru și întreabă dacă pot ajuta. În astfel de cazuri, ei vor să ofere sprijin mental. Dacă există un pasager foarte neliniştit în avion, pilotul anunță în repetate rânduri că totul este în regulă cu avionul, personalul este pregătit şi dacă cineva are nevoie de ceva, să folosească ajutorul lor. Stewardesele sunt pregătite și pentru asta, știu exact cum să ne facă mai plăcută călătoria! Dacă avionul nu este complet plin, să întrebăm însoțitorul de bord dacă ne putem muta pe un loc din partea din față a avionului, unde vom simți mai puțin vibrația. Turbulențele se simt de obicei mai mult la aripa și la capătul avionului. Ne poate ajuta și dacă nu stăm lângă o fereastră și nu vedem mișcarea avionului, plus că în acest caz suntem mai aproape de culoar, iar stewardesa ne poate calma mai ușor cu câteva cuvinte.

AMI MÉG ÉRDEKELHET