Top 6 mâncăruri finlandeze speciale ce merită încercate!

Deși nu este una dintre cele mai renumite bucătării din lume, gastronomia finlandeză este foarte variată. Iată câteva dintre mâncărurile pe care ar trebui să le încercați atunci când vizitați Finlanda!

Ce face ca bucătăria finlandeză să fie specială? Peștele, mâncărurile din vânat, fructele de pădure, ciupercile și brânzeturile. Finlandezii au o cămară plină de comori ale naturii și consumă aceste alimente sănătoase în fiecare zi. De asemenea, restaurantele se străduiesc să folosească produse și ingrediente locale și pun mare accent pe conservarea alimentelor fără substanțe chimice, folosind metode tradiționale, cum ar fi sărarea și afumarea peștelui sau fermentarea legumelor.

​KARJALANPIIRAKKA

Foto: Shutterstock

Pirogul karelian din făină de grâu sau secară vine cu o umplutură sărată și poate fi găsit în majoritatea cafenelelor, brutăriilor și bufetelor de mic dejun din hoteluri. Se consumă în orice moment al zilei, fiind foarte sățios, umplutura putând conține piure de cartofi, orez, brânză sau ouă. Versiunile dulci au devenit, de asemenea, comune.

QUENELLES

Foto: Shutterstock

Un fel de mâncare finlandeză pe bază de pește, îmbogățit cu pesmet prăjit și ierburi. Pasta de pește este prăjită cu sosul de smântână și servită ca atare.

LIHAPIIRAKKA

Foto: Shutterstock

Un produs de patiserie obișnuit umplut cu orez fiert, respectiv carne de vită condimentată, șuncă sau ouă. Rezultatul este o punguță din aluat, consistentă, disponibilă în brutării sau vândută ca mâncare stradală. Fiind destul de sățioasă, este, de asemenea, un prânz optim în timpul unui city break.

Salată de ciuperci

Foto: Shutterstock

Finlandezii pun ciupercile în saramură, așezate în straturi și condimentate cu ierburi. Ei folosesc apoi această conservă pentru a face salata lor tradițională de ciuperci, care mai include ceapă și smântână cremoasă.

​KIISSELI

Foto: Shutterstock

Deși sezonul este foarte scurt, finlandezii iubesc căpșunele care sunt binevenite sub orice formă. Kiisseli este un sos de căpșune îngroșat, care poate fi folosit în supe, compoturi, dressinguri și deserturi.

Salmiakki

Foto: Shutterstock

Copiii și adulții finlandezi sunt pasionați de lemn dulce, atât de mult încât au o versiune sărată numită salmiakki. Atât versiunea dulce, cât și cea sărată sunt transformate în înghețată, și merită cu siguranță să le încercați. Nu vă speriați de aroma specifică de lemn dulce, aceasta devenind o experiență diferită atunci când desertul stă la rece.

AMI MÉG ÉRDEKELHET