7 hasznos tanács a tökéletes nyári grillezéshez

Íme a pácolás és a sütés rejtelmei, hogy te legyél a kerti parti legprofibb szakácsa. A ráérős és a gyors hússütéshez is adunk tippet.

Fotó: Shutterstock


Minden legyen friss!

Ha lehet, előre pácold be a húsokat, de a halat és a zöldségeket hagyd natúran és egészben.

Gondoskodj arról, hogy a grillsütés előkészületei alatt ne romoljon meg a friss hús, hal! Szerezz be egy hűtőtáskát, amiben addig tárolhatod az alapanyagokat, amíg sorra nem kerülnek a grillrácson! Persze könnyű dolgod van, ha a grillt a konyhádhoz közel állítottad fel, mert akkor egyenesen a hűtőből hozhatod ki a sütésre kész finomságokat. Ha viszont a szabadban sütsz, akkor figyelj a romlandókra!

Mi legyen a pácban?

A pác mindig olajos alapú legyen: az olajban (az olívaolaj a legjobb) keverjük el a fűszereket, mustárt, krémeket, a citromlevet vagy ecetet. A húsokat hagyjuk érni legalább 3-4 órát, de a legjobb, ha egész éjjel pácolódnak, viszont a halakat és a zöldséget elég sütés előtt bepácolni. Húspácban nagyon jó a balzsamecet, a mustár, a paradicsompüré, a halakhoz használjunk mindig olajat, citromot és zöldfűszereket.

A húspácba ne tegyünk sót, csak a sütés előtt sózzuk meg a szeleteket, különben nagyon szárazak lesznek.

Mit süssünk húson kívül?

Fotó: Shutterstock

Zöldségeket és gyümölcsöket is bátran tegyünk fel a rácsra! Nagyon jól grillezhető a gomba, a kukorica (maradék főtt kukoricát is használhatunk), a cukkini, a padlizsán, félbevágott paradicsom, főtt krumpli és a hagyma is. Ha szeretnénk desszertet, akkor süssünk ananászszeleteket, félbe vágott barackot vagy banánt – ezek mind nagyon finomak lesznek vaníliafagylalttal tálalva.

Ha nem tudsz felkészülni

Ha szinte semmi nincs otthon, ami jó lehet a grillpáchoz, akkor vegyél virslit, irdald be és süsd meg kb 5 perc alatt. Ugyanilyen gyorsan megsül a baconszelet vagy a császárhús is – mindegyik remek szendvicsbe vagy salátára.

Döfködés nélkül

Fotó: Shutterstock

Ha megfelelő vastagságúra szeletelted fel a húsokat, a csirkecombokat pedig kicsontoztad, akkor elég egyszer megfordítani sütés közben. Minél többször szúrod meg a húst, annál több lé folyik ki belőle és kiszárad, ezért csipesszel fogd és fordítsd a szeleteket.

Ugyanakkorák legyenek

Próbáld a húsokat ugyanolyan vastagságúra felvágni, a legideálisabb az egy-másfél centis vastagság. Ha hasonló méretű a húsod, akkor egyszerre fognak megsülni a grillrácson.

Mikor sült át?

Amikor a hús vastagabb része is ruganyos, amikor megnyomod, akkor elkészült. Ha a hússzeletnek van vékonyabb és vastagabb része, akkor lapáttal vagy súllyal nyomd le ott, ahol vastag, hogy jól átsüljön.

AMI MÉG ÉRDEKELHET