5 hagyományos indiai étel vegán változata

Eláruljuk miként lehet vegánná tenni eredetileg hús vagy tejalapú indiai ételeket.

Fotó: Unsplash

Ha már jártál Indiában, megidézheted az utazás emlékeit, ha még nem voltál ott, akkor pedig ezekkel az ételekkel kihúzhatod addig, amíg az autentikus helyi verziót megkóstolod!

Malai Kofta 

Fotó: Shutterstock

Ez a mogul (mongol eredetű indiai muszlim) étel leginkább az észak-indiai háztartásokban kerül az asztalra, illetve különböző ünnepeken – mint a Díváli és a Dussehra – is nagyon népszerű. A szósz nagyon krémes, a fűszereket, (a koriandermagot és a köményt) pedig megőrlik, hogy még aromásabb ízt adjanak a currynek. A kofta húsból, valamint a fent említett fűszerekből és garam masalából (fekete bors, fahéj, szegfűszeg, kurkuma és szerecsendió) készül. Eredetileg ez nem egy vegán recept, de ha burgonyával és kesudiópasztával helyettesítjük a húst, máris az lesz.

Barfi 

Fotó: Shutterstock

Nincs olyan indiai gyerek, aki ne rajongana ezért a desszertért. Sok fajta létezik belőle, de a legnépszerűbb a kókuszos, a mandulás és a pisztáciás változat. A barfi textúrája kimondottan puha, és nem túl édes. Eredetileg a tej a fő összetevője, de könnyen összedobható a vegán változata is. Annyi az egész, hogy fél csésze vizet és egy csésze cukrot egy tapadásmentes serpenyőbe közepes lángon felmelegítünk, majd hozzáadjuk a kardamomot, és hagyjuk felforrni. Ezután kerül bele mandula- és kesudió liszt, majd miután ezek szépen összeálltak, belerakjuk a kókuszolajat, és állandó kevergetés mellett 15-20 percig főzzük. Amikor már egyáltalán nem ragad a massza, tegyük egy téglalap alakú tálba, simítsuk el, majd vágjuk négyzet vagy rombusz alakúra.

Gajar Ka Halwa 

Fotó: Shutterstock

Klasszikus indiai desszert, reszelt sárgarépából, cukorból, tejből és khoyából (a tej szilárd részei, amit teljes zsírtartalmú tej párolásával és redukálásával nyernek ki) készül. A vegán változat itt is könnyen elérhető. Annyi csak a titok, hogy a tejet és a khoyát házi kesudiótejre (1 csésze nyers kesudió + 3 csésze víz) cseréljük. Akár a cukor is kimaradhat belőle, hiszen nem lesz hiányérzetünk a sárgarépa természetes édes ízének köszönhetően. Ha mégis kellene egy kis plusz édes íz, akár datolya is kerülhet bele.

Mango lassi 

Fotó: Shutterstock

A lassi egy joghurtból készült ital, és leginkább Észak-Indiában fogyasztják. Itt annyi csak a vegán-trükk, hogy a joghurtot kesudió italra vagy kókuszjoghurtra cseréljük. Keverjük össze a mangópépet a cukorral, a kesuitallal, a kardamomporral és a friss citromlével. Addig dolgozzunk vele, amíg sűrű, sima masszát nem kapunk. Ha ez kész, töltsük magas falú poharakba és díszítsük friss mentalevéllel.

Vindaloo 

Fotó: Shutterstock

Goa nem csupán gyönyörű strandokkal és templomokkal rendelkezik, de a konyhája egyedi módon ötvözi a hagyományos indiai és portugál ízeket. A Vindaloo egy klasszikus goai étel, ami eredetileg sertéshús felhasználásával készítenek, de bátran kiválthatjuk édesburgonyával, vagy más zöldségekkel, hiszen a lényeg a fűszeres szószban van. Pontosabban a vindaloo currypasztában, amiben gyömbér, fokhagyma, koriandermag, koriander, fahéj, görögszéna, bors és kömény is található. Az indiai vegán recept az édesburgonyán kívül olyan zöldségeket is tartalmaz, mint a paprika, a paradicsom, a karfiol és a bab. A még krémesebb hatásért főzhetjük zöldségalaplével is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET